– Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού – Η μόνη πραγματικά αριστερή κυβέρνηση, ήταν του Ανδρέα Παπανδρέου – Προσβάλλει τον εαυτό του ο Γιώργος Παπανδρέου / Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, και ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του για ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ μετά το προσεχές του συνέδριο στις 15-17 Μαΐου, από την Κομοτηνή όπου συναντήθηκε με τοπικά στελέχη του κόμματος στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διεργασιών.

Το ιστορικό στέλεχος του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της νομαρχιακής οργάνωσης Ροδόπης Αργύρη Μπακιρτζίδη και τον συντονιστή της επίσκεψης Γιώργο Μανανά, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ήταν χειμαρρώδης.

«Από εκεί που ήμασταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από το μνημόνιο, τώρα βρισκόμαστε ενώπιον ενός τρίτου μνημονίου», εκτίμησε ο κ. Σκανδαλίδης, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού», και επισημαίνοντας ότι «μαζεύονται συνεχώς σύννεφα πάνω από τη χώρα με όλους τους οικονομικούς δείκτες να επιδεινώνονται δραματικά». Κατά τη γνώμη του, «θα έπρεπε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι υπό τον πρωθυπουργό οι πολιτικές δυνάμεις και να συναποφασίσουν ένα εθνικό διαπραγματευτικό πλαίσιο».

«Σκληρή διαπραγμάτευση κάνει αυτός που πετυχαίνει καλύτερους όρους», τόνισε, και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να θεωρηθεί σκληρή, η μια διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού».

Ο κ. Σκανδαλίδης, επέκρινε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της σε ότι αφορά τις διεθνείς σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μπει σε ολισθηρό δρόμο που δείχνει ερασιτεχνισμό».

«Το ΠΑΣΟΚ παρά την απαξίωση και τον κατακερματισμό στον οποίο έχει περιέλθει, σαν στελέχη και σαν κοινωνική δικτύωση, είναι παντού», υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η παράταξη πληρώνει τα σπασμένα μιας ολόκληρης εποχής και προέρχεται από μια οδυνηρή ήττα που της δημιουργεί υπαρξιακό πρόβλημα», και τονίζοντας την κρισιμότητα του συνεδρίου.

Υπερασπιζόμενος την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, και ερωτηθείς εάν το κόμμα έχει κάνει την αυτοκριτική του, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη πως «το ΠΑΣΟΚ έκανε τα μόνα θετικά στη χώρα», και τόνισε κατηγορηματικά: «Αρνούμαι να δεχτώ ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε τη χώρα».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η μόνη πραγματικά αριστερή κυβέρνηση, ήταν επί Ανδρέα Παπανδρέου, που έδωσε στον φτωχό να φάει και στον πολίτη δημοκρατία, και που έφτιαξε κοινωνικό κράτος».

Όσο για το αν ο ίδιος θα θέσει εαυτόν στην κρίση της βάσης για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως μια τέτοια συζήτηση είναι ανεπίκαιρη, καθώς όπως είπε «είναι έξω από τη δική μου λογική να είμαι ένας ακόμη υποψήφιος πρόεδρος».

Σχολιάζοντας, δε, τις τελευταίες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, είπε με νόημα πως «προσβάλλει τον εαυτό του»…