Με τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις καθηγητών του ΔΠΘ, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο, αφιερωμένες στον μεγάλο Θρακιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό, ημερίδες της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης μέσω των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων, υπό τον τίτλο «Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά», και με αφορμή της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τον θάνατό του.

«Ο Βιζυηνός με το έργο του τιμά όλη την Ελλάδα», σημείωσε στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, η οποία ευχαρίστησε όσους συνέπραξαν στη διοργάνωση.

Στον χαιρετισμό της, δε, η κ. Λιβεριάδου, υπογράμμισε ότι «ο Γεώργιος Βιζυηνός είναι μια μορφή που κοσμεί το ελληνικό πνευματικό γίγνεσθαι», καθώς και ότι «για μας τους Θρακιώτες αποτελεί μεγάλη υπερηφάνεια».

«Ο Βιζυηνός εξακολουθεί να έχει μεγάλη αναγνωσιμότητα και συνεχίζει να εμπνέει», επισήμανε η φιλόλογος και υπεύθυνη του Γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σχοινά, συμπληρώνοντας ως προς το συγγραφικό του προφίλ, πως «θεωρείται μοντέρνος, νεωτερικός και αντισυμβατικός, καθώς εισήγαγε καινοτόμες για εποχή του αφηγηματικές τεχνικές και έθιξε σειρά κοινωνικών ζητημάτων». Η ιδέα της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, με στόχο να ακουστούν καινούρια πράγματα για τον Βιζυηνό και όχι τα ήδη γνωστά, ανήκει στην ίδια και στον υπεύθυνο του Γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Σιγούρο, την οποία υιοθέτησε και υποστήριξε η κ. Λιβεριάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Σιγούρο, στόχευση των ημερίδων είναι η ανάδειξη όλου του συγγραφικού φάσματος του Βιζυηνού, τόσο όσον αφορά το φιλολογικό σκέλος, όσο και το λαογραφικό, αλλά και την προσέγγισή του μέσα από τη ματιά άλλων συγγραφέων.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού παρευξεινίων χωρών του ΔΠΘ, με γνωστικό αντικείμενο τη διδακτική της γλώσσας και της λογοτεχνίας, κ. Μαρία Δημάση, ανέλυσε το γεγονός ότι ο Βιζυηνός στα τέσσερα θρακιώτικα διηγήματά του χρησιμοποιεί 232 τουρκικές λέξεις, «όχι με τυπικό αλλά με ουσιαστικό τρόπο».

Η επόμενη ημερίδα, θα πραγματοποιηθεί (όπως και η πρώτη) στην Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής (παλιά Καπναποθήκη, στην παλιά οδό Ξάνθης), στις 20 Ιανουαρίου και ώρα 18:00.

Στην πρώτη ημερίδα, παρουσιάστηκαν ακόμη:

  • Εισήγηση του Λέκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ κ. Ιωάννη Μπακιρτζή, με θέμα: «Απ’το Γιωργί της Μιχαλιέσσας στον Γεώργιο Βιζυηνό…μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου».
  • Εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του ΔΠΘ κ. Μανώλη Σέργη, με θέμα: «Μια ακόμη μυθιστορία για τον Βιζυηνό: “Το πρώτο φιλί. Ένα απόγευμα του Γεωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντούλ Αζίζ” (του Θ. Κοροβίνη), υπό λαογραφική έποψη»
  • Θεατρικό δρώμενο – Απόσπασμα από το διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού / Μυρσίνη Λαντζουράκη, διδασκαλία & σκηνοθεσία, / Ευαγγελία Κοψαλίδου, μουσική επιμέλεια. Έπαιξαν οι μαθητές: Αδάμ Αλντάλης, Ιωάννα Προυσανίδου, Κωνσταντίνος Κολάτσος, Ηλέκτρα Τόλκα, Μεμέτ Ασλή, Θωμάς Αλμπανίδης.

Η δεύτερη ημερίδα (Τετάρτη 20/1/2016) περιλαμβάνει:

  • Αισθητικά παίγνια: η Αισθητική του Βιζυηνού – Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  • Ο Βιζυηνός του Μισέλ Φάις – Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.
  • Θεατρικό αναλόγιο στο έργο «Ελληνική Αϋπνία» του Μισέλ Φάις. Φιλοποίμην Ανδρεάδης, διδασκαλία/σκηνοθεσία. Παίζουν οι: Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός) και Μαρία Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ρίζος (εκπαιδευτικοί).
  • O Γιωργής ήμην εγώ: Μισέλ Φάις, συγγραφέας.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ