“Ήρθε, ήρθε η χελιδόνα / ήρθε πάλι η μελιδόνα / κάθισε και λάλησε / και γλυκοκελάηδησε”.

  • Για 16η συνεχόμενη χρονιά, τα “Χελιδονίσματα”, ή τα “Κάλαντα της Άνοιξης”, αντήχησαν στους δρόμους της Κομοτηνής.

Πεντακόσια περίπου παιδιά νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, καλωσόρισαν μουσικά την Άνοιξη. Κάποια από αυτά μάλιστα, “μεταμφιεσμένα” σε χελιδόνια.

Η δράση, που φέτος επεκτείνεται σε τριήμερες δραστηριότητες, τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ). 

Τα “Χελιδονίσματα” ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία των ελληνικών καλάντων, και οι ρίζες τους χάνονται στην αρχαιότητα, όταν τα παιδιά καλωσόριζαν την εποχή της αναγέννησης με κουρδιστά χελιδόνια. Το έθιμο άνθισε στο Βυζάντιο όπου τελούνταν και για την έλευση του νέου έτους.

Πρωτεργάτης της αναβίωσης του εθίμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βυζαντινού Φρουρίου.

Όπως κάθε χρόνο, το ραντεβού δόθηκε στην οδό Γρηγορά όπισθεν του Βυζαντινού Φρουρίου της πόλης. Από εκεί η ανοιξιάτικη πομπή με τα … τιτιβίσματα και τις μελωδίες των παιδιών, κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Τον τόνο εκεί έδωσε το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον “στυλοβάτη” της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν μουσικά σύνολα μαθητών με την για πρώτη φορά συμμετοχή του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Υφαντών καθώς και του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Μελέτης, αλλά και την παρουσία του Μουσικού Εργαστηρίου “Νότα”, ενώ στους παραδοσιακούς ρυθμούς χόρεψαν φοιτητές της Ειδικότητας Παραδοσιακών Χωρών της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ. 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ