– Έκθεση φωτογραφιών τοπικής ιστορίας ενός αιώνα!

DSC07100Το Τμήμα Ροδόπης των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Κομοτηνής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (9/6), διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Φωφώς afi-eroma: παρουσίαση του φωτογραφικού αρχείου της Φωφώς Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου», η οποία περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, που η κ. Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου δώρισε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. 

Η έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το 1914, και της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της κ. Ζησιάδου – Κουτλογεωργίου, φιλοξενείται στην Καπναποθήκη Κομοτηνής (παλιά οδό Ξάνθης) μέχρι και αύριο 10 Ιουνίου, με ώρες λειτουργίας 10:00 – 13:00 και 19:00 – 21:00.

Την παραίνεση στους συμπολίτες της να πράξουν αναλόγως, εξέφρασε η κ. Κουτλογεωργίου, ευχαριστώντας τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την απόφαση να εκθέσουν το δικό της αρχείο, καθώς μέσω της έκθεσης όπως σημείωσε, “ίσως παρακινηθούν και άλλοι να διαθέσουν παρόμοιο υλικό σε επίσημες αρχές”.

“Μοναδικής αξίας”, χαρακτήρισε την έκθεση η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, επισημαίνοντας οτι πρόκειται για “διάσωση της δημόσιας μνήμης μέσω σπάνιου φωτογραφικού υλικού”, και εξαίροντας την ενέργεια της “αγαπημένης Φωφώς Κουτλογεωργίου” να δωρίσει τα φωτογραφικά ντοκουμέντα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Για “μάθημα ιστορίας μέσα από φωτογραφίες”, έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, εκφράζοντας ευχαριστίες προς την κ. Κουτλογεωργίου και τα Γενικά ρχεία του Κράτους, και συγχαίροντας τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και την Πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσσα Λιβεριάδου.

Την αγάπη που εισπράττει αφειδώς από την τοπική κοινωνία η κ. Κουτλογεωργίου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, αποδίδοντας την δικαίως στην πολύχρονη διαδρομή της προσφοράς της ως αεικίνητης εθελόντριας του Ερυθρού Σταυρού επί εβδομήντα χρόνια τώρα. “Κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία”, ανέφερε με νόημα ο Δήμαρχος.

Θερμές ευχαριστίες προς τη δωρήτρια, εξέφρασε ο προϊστάμενος του παραρτήματος Ροδόπης των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Παναγιώτης Κροκίδας, θεωρώντας την ενέργειά της παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους Κομοτηναίους που διαθέτουν ιστορικά φωτογραφικά τεκμήρια, και χαρακτηρίζοντας το υλικό της “πολύτιμη ιστορική πηγή”.

Η διεθνής ημέρα αρχείων καθιερώθηκε από το 1948, όταν και ιδρύθηκε το πρώτο διεθνές αρχείο υπό την αιγίδα της Unesco. 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ