Το πρώτο βιβλίο που περιέχει λαϊκά παραμύθια (πέντε τον αριθμό) της Ροδόπης, βασισμένα σε τοπικούς θρύλους, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων πολιτισμού για τα 96α «Ελευθέρια Κομοτηνής – 2016».

Ο συγγραφέας, κ. Θανάσης Πανδρευμένος, μεταφέρει διηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων του, οι οποίες διαδραματίζονται στις περιοχές της Μαρώνειας, του Ιάσμου, της Δαδιάς, της Γρατινής και της Κομοτηνής.

Το βιβλίο, με τίτλο «Ιστορίες και παραμύθια από τη Θράκη», εκδόθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΕΚΠΠΑΚ), και απευθύνεται φυσικά όχι μόνο σε παιδιά αλλά και στους μεγαλύτερους, οι οποίοι με την ανάγνωσή του σίγουρα θα θυμηθούν πολλές νοσταλγικές στιγμές των περασμένων δεκαετιών, και πιθανότατα θα ανακαλύψουν πράγματα που ίσως αγνοούν.

Τη βιβλιοπαρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου, και την οποία παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, προλόγισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, κάνοντας λόγο για μια ξεχωριστή μέρα για την τοπική λαογραφία.

Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση δια χειρός του ιδίου του συγγραφέα, ο οποίος δεν απέκλεισε τη συνέχιση ανάλογων εκδόσεων, καθώς όπως σημείωσε τα τοπικά παραμύθια της Θράκης δεν είναι καταγεγραμμένα.

Στην πολυτάλαντη προσωπικότητα του κ. Πανρευμένου, αναφέρθηκε η κ. Λιβεριάδου, παρουσιάζοντας το βιογραφικό του.

Το βιβλίο παρουσίασε η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Ζωή Γαβριηλίδου, για το συνολικό συγγραφικό έργο του κ. Πανδρευμένου μίλησε η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Σοφία Μενεσελίδου, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η ηθοποιός κ. Μυρσίνη Λιαντζουράκη.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ