Επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 562 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Δημοτικής ΑΛΩΣΗ 1Επιχείρησης Πολιτισμού & Παιδείας, και της Αντιδημαρχίας Υποδομών & Περιβάλλοντος Κομοτηνής, στον κατανυκτικό και υποβλητικό χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της πόλης.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τροπάρια της Αλώσεως από μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, ιστορική προσέγγιση των γεγονότων και δραματοποιημένη απόδοσή τους, παραδοσιακά τραγούδια και γνωστά μουσικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών που έχουν εμπνευστεί από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αλώσεως, ενώ ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη φυσιογνωμία της μητέρας του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, της Αυτοκράτειρας Ελένης Δραγάτση – Παλαιολόγου, με τη θεατρική απόδοση της αγωνίας της για την τύχη της Ρωμανίας και της ουσιαστικής παρέμβασής της στις δραματικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση.

Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής: “Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θά ‘ναι”.

«Τούτες οι μέρες κάθε έτους μας καλούν σε εθνική περίσκεψη για τις οριακές στιγμές που προσδιόρισαν τη διαχρονική πορεία του Γένους μας», σημείωσε με νόημα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, κι αυτό, διότι κατά τον ίδιο, «η Άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε τη μήτρα μέσα στην οποία κυοφορήθηκε ο ξεσηκωμός του Γένους και η αποκατάσταση του Ελληνισμού». «Το Βυζάντιο ζει», εννόησε ο Ιεράρχης, τονίζοντας: «Θέλω να πιστεύω και να το διακηρύττω, όσο ουτοπικό κι αν φαίνεται, ότι αν θέλει ο Θεός, πάλι θα υψωθεί ο Σταυρός στον τρούλο της Αγιά Σοφιάς, και πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα ’ναι». «Μέχρι τότε, όμως», κατέληξε, «χρειάζεται απ’ όλους μας πανστρατιά αναζωπύρωσης της αθάνατης ελληνικής ψυχής μας».

Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Βρουζέλης, ενώ τη θεολογική και τη φιλολογική επιμέλεια, είχαν οι Ελένη Μαργαρίτη και Ελισάβετ Γιαλαντζή αντιστοίχως.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ