– Με τη συνδρομή και υποστήριξη του ΠΕΛΙΤΙ, και υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής.
– Το φυτοφάρμακο Roundap εντοπίστηκε πρόσφατα σε δεκατέσσερις γερμανικές μπύρες.
– Η υβριδιακή ντομάτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για έναν ολόκληρο μήνα ανέπαφη…
Περισσότερα από 20.000 φυτά, είκοσι ελληνικών ποικιλιών ντομάτας, μελιτζάνας και πιπεριάς, που ετοιμάστηκαν από χίλιους περίπου μαθητές δεκαεπτά σχολείων, διανεμήθηκαν στην Κομοτηνή, με τη συνδρομή και την υποστήριξη της τοπικής ομάδας του ΠΕΛΙΤΙ οι δράσεις του οποίου αποσκοπούν στη διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών, και υπό την αιγίδα της δημοτική κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού.
Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία δεκαπέντε έτη, έτσι και φέτος, πλήθος καλλιεργητών βρέθηκαν στην αυλή του θερινού δημοτικού θεάτρου για να προμηθευτούν τα φυτά δια χειρών των ίδιων των μαθητών που τα προετοίμασαν και να τα μεταφυτεύσουν στους μπαξέδες τους.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τον κύκλο της ζωής των φυτών, το πώς ο σπόρος γίνεται φυτό και δίνει καρπό», σημείωσε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ευχαριστώντας τα μέλη του ΠΕΛΙΤΙ για τη συνεισφορά τους και τη γενικότερη προσφορά τους στη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών κηπευτικών αλλά και στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων.
«Η φύση μας επιστρέφει ότι της δίνουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας του ΠΕΛΙΤΙ στη Ροδόπη κ. Νίκος Δομπάζης, εξηγώντας: «Την ποτίζουμε με δηλητήρια; Δηλητήρια θα φτάσουν στο πιάτο μας». Συμπλήρωσε, δε, πως πρόσφατα, σε δεκατέσσερις γερμανικές μπύρες εντοπίστηκε το συστατικό glyphosate του καρκινογόνου φυτοφαρμάκου Roundup…
«Στην Ελλάδα μέχρι πριν μερικά χρόνια καλλιεργούνταν 111 ποικιλίες μαλακού σιταριού, 139 ποικιλίες σκληρού σιταριού, 100 ποικιλίες κριθαριού, 300 ποικιλίες καλαμποκιού, 40 ποικιλίες βρώμης και 600 ποικιλίες φασολιών. Σήμερα στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν εκλείψει…», σημείωσε το μέλος του ΠΕΛΙΤΙ Ροδόπης κ. Σούλα Δραγουμάνη, επισημαίνοντας τα μειονεκτήματα των υβριδίων: «Απαιτούνε μεγάλες ποσότητες νερού, λιπασμάτων και φυτοφραμάκων, έχουν μειωμένα θρεπτικά στοιχεία, στερούνται γεύσης και χρώματος, έχουν αδυναμία να παράξουν “απογόνους”». Είναι χαρακτηριστικό όπως πρόσθεσε, πως μια υβριδιακή ντομάτα, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έναν ολόκληρο μήνα χωρίς να πάθει τίποτα…
Η εκδήλωση διανομής των φυτών πλαισιώθηκε από παραδοσιακή μουσική τοπικών καλλιτεχνών.
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ