Στην ελλιπή πίστη στην Αλήθεια του Χριστού, στη μάστιγα των διαζυγίων, στο δυσοίωνο φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων, και στη δραματική απουσία ομόνοιας των Ελλήνων, αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων στο κήρυγμά του κατά την εθιμική σύναξη των Επιταφίων στο Ηρώο της Κομοτηνής, χθες, Μεγάλη Παρασκευή, ενώπιον χιλιάδων πιστών, και παρουσία του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Υποστράτηγου Γεωργίου Καμπά, του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που…εξέδραμε και πάλι στην περιοχή μετά από αρκετό καιρό, του Περιφερειακού Διευθυντή ΑΜ-Θ της Αστυνομίας Υποστρατήγου Νικόλαου Μενεξίδη, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών φορέων. 

«Από το στόμα μου μόνο αλήθειες θα ακούτε», διαμήνυσε στο πλήθος ο ιεράρχης, και έθιξε γλαφυρά τα σύγχρονα ζητήματα πίστης στον Χριστό, ενότητας του λαού, διαρροής των νέων στο εξωτερικό, και διαφύλαξης καταλυτικής αξίας της ελληνικής οικογένειας.

Να μη συμπεριφερόμαστε ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, αλλά να μιμούμαστε τον Απόστολο Παύλο, τόνισε ο επίσκοπος: «Δυστυχώς και εμείς γινόμαστε στην καθημερινότητά μας Πόντιοι Πιλάτοι. Φοβόμαστε μήπως μας κακοχαρακτηρίσουν, και ενώ γνωρίζουμε την αλήθεια, σιωπούμε· ενώ βλέπουμε έναν άνθρωπο να αγωνίζεται εντίμως, προσπαθούμε να τον καταποντίσουμε· ενώ έχουμε ηθικές αξίες, αν βρεθούμε σε ένα άλλο περιβάλλον χωρίς αξίες, αλλάζουμε κι εμείς και προσαρμοζόμαστε σε αυτό το περιβάλλον για να γίνουμε αρεστοί σε κάποιους. Ας κάνουμε λοιπόν μια καινούρια αρχή, κι από τη θέση του Πιλάτου ας μετακινηθούμε στη θέση του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος μολονότι αρνήθηκε τον Χριστό, με την αληθινή μετάνοιά του έγινε δεκτός στη Βασιλεία του Θεού».

«Κρατήστε τις οικογένειές σας. Φτάνουν τα διαζύγια και οι χωρισμοί. Πονάει η καρδιά μου όταν υπογράφω διαζύγια», συνέχισε, και πρόσθεσε: «Αγωνιστείτε, κάντε τον σταυρό σας, και Αυτός που σας ένωσε με τα δεσμά του γάμου θα σας οδηγήσει στην αναψυχή. Να κρατήσουμε την ελληνική οικογένεια ως κόρη οφθαλμού. Η οικογένεια κρατιέται με αγάπη και ταπείνωση. Άνθρωποι με ταπείνωση και αγάπη δεν υπάρχουν μόνο στα μοναστήρια. Η οικογένεια είναι η κατ’ οίκον εκκλησία μας. Αν σήμερα ταλανίζεται η Ελλάδα και το Γένος μας, είναι γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχει κλονιστεί η ελληνική οικογένεια».

«Να αγωνιστούμε για τα παιδιά μας που φεύγουν από τον τόπο μας, που μας τα τρώει η ξενιτιά», συνέχισε ο κ. Παντελεήμων, για να υπογραμμίσει: «Κι αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους είπαμε αλήθειες. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Τους είχαμε πει πως πετυχημένος είναι κάποιος που κατακτά πλούτη και δόξα. Να τους πούμε ότι μόνο με την αγάπη, την ταπείνωση και τη δουλειά θα μπορέσουμε να βγούμε από τα αδιέξοδά μας».

«Μας έχουν φάει η διχόνοια και τα μαχαιρώματα. Αν ήμασταν ενωμένοι, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν διαφορετική. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, αλλά μόνο με τη συνεργασία όλων μας θα βγει η Ελλάδα από την κρίση που τη μαστίζει. Πέρασαν οι εποχές που ο καθένας προσπαθούσε να επιβάλλει τον εαυτό του και να βγει πιο μπροστά από τους άλλους. Η αληθινή πίστη μας είναι αυτή που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Αυτή είναι η άγια παρακαταθήκη του Χριστού μας», σημείωσε ακόμη, για να απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο: «Ας κάνουμε λοιπόν απόψε όλοι μια καινούρια αρχή».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ