Χριστιανές και μουσουλμάνες μοιράζονται την ίδια σκηνή υμνώντας τη συνύπαρξή τους.

Μια πρόγευση της θεατρικής παράστασης που θα ανέβει στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από απόψε 30/9 έως και την Πέμπτη 6/10 (ώρα έναρξης 21:00, διάρκεια 60΄), σε παραγωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Κομοτηνής, πήραν όσοι σήμερα το χάραμα βρέθηκαν στον γραφικό πεζόδρομο της οδού Ερμού στην παλιά αγορά της πόλης.

 

«Η πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση – Ποια είναι η Κομοτηνή των γυναικών;»

DSC03206φΤο έργο πραγματεύεται το πρότυπο της ειρηνικής συνύπαρξης στην Κομοτηνή χριστιανών και μουσουλμάνων, έτσι όπως τη βιώνουν οι γυναίκες· επτά χριστιανές και τρεις μουσουλμάνες ερασιτέχνες ηθοποιοί πρωταγωνιστούν υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Χριστιάνας Λαμπρινίδη, έχοντας μάλιστα οι ίδιες γράψει τα κείμενα με τα οποία δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται οι ίδιες τα σύνορα, την ιθαγένεια, την ιστορία της οικογένειας, τον εαυτό τους, τον δικό τους χώρο και τον τόπο τους; Πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τη σύγκρουση και οδηγούν τη συμφιλίωση;».

“Πολιτισμικό γεγονός” χαρακτήρισε την παράσταση η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, εξαίροντας τις γυναίκες που θα ανέβουν στη σκηνή “καταθέτοντας την ψυχή, την καρδιά και το σώμα τους”.

Κρατήσεις θέσεων: 25310-37770

«Το Peace Talk είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα τετελεσμένο όριο. Είναι ένας χώρος, ένα έδαφος που συμβαίνει σε μια θεατρική σκηνή αλλά και όταν είναι μαζί οι γυναίκες που το αποτελούν. Το θέατρο προβάλλει τη διαδικασία κι η διαδικασία φιλοξενεί τη στιγμή που γίνεται», σημειώνει η κ. Λαμπρινίδου, που πριν από είκοσι τρία χρόνια είχε δημιουργήσει και πάλι στην Κομοτηνή, με γυναίκες-μέλη του συλλόγου «Γυναίκα και Δημιουργία», τα «Ρήγματα Σιωπής».

DSC03168φΠαράλληλα τονίζει πως το Peace Talk δεν θα μπορούσε σήμερα να παιχτεί στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα καταδεικνύει το ύψιστο αγαθό της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στη χώρα αυτή. Συνάμα, σύμφωνα με τη διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδα, το Peace Talk αποκρούει την ισλαμοφοβία και συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας της Κομοτηνής, προκειμένου αφενός να εδραιώνει αδιαλείπτως την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων – γεγονός πρότυπο ανά τον κόσμο – και αφετέρου να αναχαιτίζει όσους τροφοδοτούν συγκρουσιακές τάσεις.

«Επιλέξαμε δε συμβολικά την ώρα του χαράματος, για τη street preview performance, γιατί πιστεύουμε ότι με το έργο μας μπορεί να ξεκινήσει μια καινούρια μέρα», αναφέρει εξάλλου η κ. Λαμπρινίδη.

Το «ταξίδι» του έργου ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο με «αγγέλους» δύο φιλοσόφους: τον Αριστοτέλη και τον Avicenna, «και αναζητήσαμε τα σύνορα, γιατί είμαστε στα σύνορα μ’ εαυτό, με άλλο εαυτό, με γλώσσα, μ΄ άλλη γλώσσα, με μητρική όραση, με άλλη όραση, με αφή, με άλλη αφή», όπως υπογραμμίζει η κ. Λαμπρινίδη, για να συμπληρώσει: «Η σύγκρουση έγινε κοινός τόπος – με ρίζες μας τα Ρήγματα στη σιωπή. Πως διδάσκεται η τόλμη – τη γη που φτιάξαμε και ζήσαμε είκοσι δύο χρόνια πριν».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ενόψει της παράστασης, η κ. Λαμπρινίδη:

 

Συντελεστές:

Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία:  Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

Παίζουν με κείμενα δικά τους: Δανάη Δερμεντζοπούλου, Έφη Καλεντερίδου, Βιβή Κολεντζαρίδου, Σοφία Κύρου – Τερζή, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη, Σουκράν Ραΐφ, Ελένη Στεργιάδου – Καρακατσούλη, Νετζιλά Τσαούς Μουσταφά Μεμέτ, Τζαχιδέ Χασεκή.

Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης

Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Τζατζανάς

Φωτογράφος: Άγγελος Μίχας

Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Τζατζανάς

Διεύθυνση παραγωγής:  Μανόλης Σάρδης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τη street preview performance

(30/9/2017, ώρα 07:00)