Συνέντευξη Τύπου για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που με επίκεντρο την Κομοτηνή διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, έδωσαν σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής ΑΜ-Θ Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Δ/ντής Ροδόπης κ. Γεώργιος Γκρανάς, και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής κ. Λάμπρος Τσιάρας.

Η οργάνωση αποτελούνταν από 18 συνολικά άτομα, από τα οποία το 45 ετών ηγετικό στέλεχος κατηύθυνε τη δράση της και άλλα 17 άτομα είχαν περιφερειακούς ρόλους. Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης και άλλοι 13 ημεδαποί, που δεν ανήκουν σε αυτήν, και κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αναβολικών κατά περίπτωση. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 8 άτομα, κατηγορούμενα για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 2,5 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 153,2 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 62,8 γραμμάρια κοκαΐνης, 149 γραμμάρια μεθαδόνης, 171 φαρμακευτικά δισκία, 6 ζυγαριές, ένα πιστόλι αερίου, γκλοπ, σιδερογροθιές, 11 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 μοτοσικλέτες, 14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και χρηματικό ποσό.

ΒΙΝΤΕΟ: Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης.

Ο έχων τον ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, 45χρονος ημεδαπός, προμηθεύονταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης από πέντε ημεδαπούς, ηλικίας 25, 38, 41, 41 και 50 ετών, επίσης μέλη της οργάνωσης, και στη συνέχεια, είτε τα πουλούσε ο ίδιος σε χρήστες είτε τα διέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τα οποία με τη σειρά τους διακινούσαν σε χρήστες, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, κ. Γεώργιος Γκράνας.

 

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Θεσσαλονίκη.   

Η οργάνωση αποτελούνταν από 18 συνολικά άτομα, από τα οποία το ηγετικό στέλεχος κατηύθυνε τη δράση της και άλλα 17 άτομα είχαν περιφερειακούς ρόλους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και εμπρησμό.  

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 15 μέλη της οργάνωσης και άλλοι 13 ημεδαποί, που δεν ανήκουν σε αυτήν και κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αναβολικών κατά περίπτωση.   

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον 8 άτομα, κατηγορούμενα για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της οργάνωσης.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 2,5 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 153,2 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 62,8 γραμμάρια κοκαΐνης, 149 γραμμάρια μεθαδόνης, 171 φαρμακευτικά δισκία,  LSD, 6 ζυγαριές, 2 κυνηγετικά όπλα, 1 πιστόλι αερίου, γκλοπ, σιδερογροθιές, 11 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 μοτοσικλέτες, 14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και χρηματικό ποσό.

Εξαρθρώθηκε, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση δεκαοκτώ (18) μελών της οργάνωσης, από τους οποίους δεκαεπτά (17) ημεδαποί (16 άνδρες και 1 γυναίκα), ηλικίας από 25 έως 50 ετών και ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση, για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και εμπρησμό.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την 15-6-2015 και 16-6-2015, υπό το συντονισμό της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας, συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) ημεδαποί, μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη δεκατρείς (13) ημεδαποί, ηλικίας από 30 έως 68 ετών, που δεν ανήκουν στην οργάνωση, οι οποίοι, όπως προέκυψε, προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της και κατηγορούνται για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί αναβολικών και κυκλοφορία παραχαραγμένου χαρτονομίσματος.

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει επίσης άλλους 8 ημεδαπούς, ηλικίας από 21 έως 61 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, διότι, όπως προέκυψε, προμηθεύονταν και αυτοί ναρκωτικές ουσίες από την οργάνωση.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, δεκαοκτώ (18) από τους κατηγορούμενους, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συστηματική δράση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 45χρονος ημεδαπός, ο οποίος προμηθευόταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης από πέντε ημεδαπούς, ηλικίας 25, 38, 41, 41 και 50 ετών, επίσης μέλη της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο 45χρονος είτε πουλούσε ο ίδιος τα ναρκωτικά σε διάφορους χρήστες, είτε τα διέθετε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, τα οποία με τη σειρά τους τα διακινούσαν στους χρήστες, αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο οικονομικά οφέλη.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων, σε σπίτια και σε σημεία απόκρυψης, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • 492,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • 153,2 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα)
 • 149 γραμμάρια μεθαδόνης
 • 62,8 γραμμάρια κοκαΐνης
 • 194 γραμμάρια άγνωστης λευκής ουσίας
 • 171 δισκία των φαρμακευτικών σκευασμάτων XANAX και STEDON
 • 5 φιαλίδια τεστοστερόνης
 • 3,5 LSD
 • 14 σύνεργα για χρήση ναρκωτικών
 • 6 ζυγαριές
 • 2 κυνηγετικά όπλα
 • 2 σπρέι πιπεριού
 • 8 μαχαίρια
 • 3 σιδερογροθιές
 • 2 γκλοπ
 • 1 πιστόλι αερίου
 • 1 φυσίγγιο των 9 mm
 • 11 οχήματα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες
 • 14 ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 1 tablet
 • 17 κινητά τηλέφωνα
 • 1 χαρτονόμισμα των 50 ευρώ αμφιβόλου γνησιότητας
 • το χρηματικό ποσό των 2.920 ευρώ

Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε επίσης ότι την 24-1-2015, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, ο 45χρονος έθεσε πυρκαγιά σε δίκυκλη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να υποστεί φθορές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.