– Πορεία στο τουρκικό Προξενείο.

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους το 1919, οργάνωσε για μια ακόμη χρονιά η Πολιτιστική Αθλητική Ένωση Ποντίων Θρυλορίου Κομοτηνής, υπό τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος.

Φέτος συνέπραξαν και ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», ο Σύλλογος Ποντίων Νίψας Έβρου, τα ποδοσφαιρικά Σωματεία του Ηρακλή Σαπών και της Ροδόπης ’87, καθώς και ο Σύλλογος Ποντίων Ερμηνευτών και Λυράρηδων «Παλαλιακός».

Ο Ιεράρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Κομοτηνής όπου και κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ εψάλη και ο εθνικός ύμνος. Ακολούθησε ειρηνική πορεία με παραδοσιακές φορεσιές και ποντιακά τραγούδια προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε Ψήφισμα των απογόνων των 353.000 δολοφονηθέντων από τον Μουσταφά Κεμάλ. Κατόπιν, στα γήπεδα της ΕΠΣ Θράκης διοργανώθηκε ποδοσφαιρικό τουρνουά, και εν συνεχεία, στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, έλαβε χώρα μουσική εκδήλωση με τον Στάθη Νικολαΐδη και ακούσματα του ξεριζωμού.

«Συνιστά ιερή υποχρέωση και καθήκον μας να θυμόμαστε τους ήρωες του Γένους και της Φυλής μας, τους πατέρες και αδελφούς μας που σφαγιάστηκαν, και να διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, για να ησυχάσουν και οι ψυχές τους», σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Για «ιστορική μνήμη» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου κ. Μιχάλης Κακουλίδης, απευθύνοντας για μια ακόμη φορά κάλεσμα ενότητας του ποντιακού στοιχείου, προκειμένου «να διεκδικήσουμε με ομόνοια αυτό που απαιτεί όλος ο ποντιακός κόσμος, την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας».

ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ