Yπέρτατη πρόκληση για την Ορθοδοξία, καθώς για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, μουεζίνης απαγγέλλει σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αζάν (μουσουλμανική προσευχή), μέσα από την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης!

Αν και το κάλεσμα της προσευχής ακουγόταν από τους μιναρέδες της Αγιά Σοφιάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εντούτοις ο μουεζίνης πάντα έψελνε από ένα δωμάτιο προσευχής στον περίβολο του Ναού και από το εσωτερικό του. Από την Αγιά Σοφιά εξέπεμπε από την ιστορική περιφέρεια Σουλταναχμέτ το αζάν από τους μιναρέδες κατ’ ακολουθία το Λαϊλατ αλ Καντρ της Παρασκευής, ή τη νύχτα της δύναμης (εξουσίας), σηματοδοτώντας την πρώτη αποκάλυψη του Κορανίου στον προφήτη Μωχάμεντ.

Δείτε εδώ βίντεο.

Διαμαρτυρία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Την ανησυχία και δυσφορία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε ο εκπρόσωπός του κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, τονίζοντας ότι “η πράξη αυτή είναι ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος”.

Όπως συμπλήρωσε, δε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έχει κατ’ επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών του, με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι “η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό”.

Καταλήγοντας, διαμήνυσε προς τη γείτονα πως “αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία”, και την κάλεσε για άλλη μια φορά “να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες, και να επιδείξει επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών και μη”.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ:

Η Αγιά Σοφιά αντήχησε στο κάλεσμα της πρωινής προσευχής από τον μουεζίνη μέσα από την Αγιά Σοφιά, το «ορόσημο» του 6ου αιώνα της Κωνσταντινούπολης, για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, το Σάββατο». Η μετάδοση του πρωινού καλέσματος για προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά, είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την αμφισβήτηση σχετικά με τη χρήση του «κτιρίου», το οποίο είχε οριστεί σαν μουσείο το 1935 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον πρώτο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Χτισμένη αρχικά σαν Ορθόδοξη Χριστιανική Βασιλική (Εκκλησία), κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού του Α΄, το 537 μ.Χ., η περίφημη θολωτή δομή, γνωστή και ως Ayasofya, μετατράπηκε σε τζαμί μετά από την κατάκτηση της πόλης το 1453 από τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Τα τελευταία χρόνια έγιναν εκκλήσεις να «γυρίσει» σε μουσουλμανική λατρεία. Τον προηγούμενο μήνα η ελληνική κυβέρνηση παραπονέθηκε για την απαγγελία του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού — κριτική που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικό χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτή». Το κάλεσμα του αζαν μεταδόθηκε στο Σαββατιάτικο πρόγραμμα της τηλεόρασης με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιουρμέζ, ο οποίος περιέγραψε επίσης την τρομοκρατική επίθεση στον αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σαν ένα «κομμάτι του πολέμου ενάντια στο Ισλάμ». Είπε ότι το Ισλάμ ήταν ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατίας και πως «οι σφαγιασμένοι δεν είναι μόνο οι ζωές μας, αλλά επίσης και οι ύψιστες αξίες που ήρθαν στην ανθρωπότητα από το Ισλάμ».