Με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ), κ. Αλέξης Χαρίτσης, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.

Ο κ. Χαρίτσης παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της πόλης, και εν συνεχεία παρακολούθησε τη μαθητική-στρατιωτική παρέλαση.

Δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης:

«Θυμόμαστε σήμερα έργο σπουδαίο και θυσίας», υπογράμμισε ο Επίσκοπος Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, σημειώνοντας το γεγονός της μεταφοράς από την Εκκλησία της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ, από την 1η Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου, στο όνομα και στο πρόσωπο της Παναγίας που προστάτεψε τον ελληνικό στρατό κατά το έπος του ΄40, και εξαίροντας το «όχι» του Ιωάννη Μεταξά αλλά και του Κομοτηναίου Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου. «Οι θυσίες των προγόνων μας να γίνουν τρόπος ζωής για όλους μας», ευχήθηκε ακόμη ο Ιεράρχης.

«Τιμάμε σήμερα το γενναίο «όχι» των Ελλήνων στον φασισμό, που άνοιξε τον δρόμο για μια από τις λαμπρότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, με αποκορύφωμα την εθνική αντίσταση 1940-1944», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Χαρίτσης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «με πυξίδα τους αγώνες εκείνους των προγόνων μας, ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις σημερινές δύσκολες προκλήσεις».

«Οι αγώνες των προγόνων μας που έγραψαν το έπος του ’40, είναι στη συλλογική μνήμη μας η μεγάλη παρακαταθήκη για την ανάταση του λαού, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και σημερινές στις δύσκολες καταστάσεις», επισήμανε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, προσθέτοντας: «χαρήκαμε τη νεολαία μας και τις ένοπλες δυνάμεις, στο βλέμμα των οποίων βλέπουμε την ελπίδα και τη δίψα για ζωή, που είναι και ότι καλύτερο για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

«Διαχρονικό», χαρακτήρισε το μήνυμα της ημέρας ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης, το οποίο και συνόψισε στη φράση: «Αγώνας, όποτε χρειαστεί, ενωμένοι, με πρόταγμα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού».

«Η απώλεια της εθνικής μνήμης μπορεί μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των αξιών», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, γι’ αυτό όπως πρόσθεσε «πρέπει να ανασύρουμε στη μνήμη μας τους αγώνες των προγόνων μας».

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ