– Σχετική διάλεξη θα δώσει στις 18 Ιουλίου ο Νίκος Λυγερός.

Στη «μετεξέλιξη» της Κομοτηνής σε μικρό Göttingen, στοχεύει ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή.

Η αφορμή δόθηκε μετά την τελευταία αποστολή του στη γερμανική πόλη προκειμένου να αποκτήσει μια ιδιόχειρη επιστολή του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού προς τον Biederbach, τον Πρύτανη του τοπικού πανεπιστημίου, με την οποία του πρότεινε την αλλαγή του (τότε) βιβλίου των Μαθηματικών.

Ο Κ. Καραθεοδωρή είχε ξεκινήσει τις σπουδές του στο Βερολίνο, όμως σύντομα οι καθηγητές του τον οδήγησαν στο Göttingen που ήταν το παγκόσμιο κέντρο των Μαθητικών εκείνη την εποχή. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός, ότι στον 20ο αιώνα ανέδειξε σαράντα Νομπελίστες! Από εκεί λοιπόν έμελλε να ξεκινήσει και η πλούσια καριέρα του Κ. Καραθεοδωρή.

«Πρόκειται για μια πόλη που αποπνέει επιστημοσύνη», σημειώνει ο Δ/ντής του Μουσείου Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, και δεδομένου ότι η ομάδα του εντόπισε εκεί και το σπίτι όπου έμενε ο Καραθεοδωρή, ανέφερε: «Βρήκαμε τα ίχνη του, βαδίσαμε στα βήματά του… Αυτή είναι η αποστολή μας, παρακολουθούμε τα αποτυπώματα ενός τεράστιου Θρακιώτη επιστήμονα που δόξασε και συνεχίζει να δοξάζει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο».

Ενόψει της μετεγκατάστασης του Μουσείου Καραθεοδωρή, που λειτουργεί με μέριμνα της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, στην αναστυλωμένη Τσανάκλειο Σχολή (έχει ήδη σχεδιαστεί η χωροθέτηση και η διάταξη των προθηκών), ο κ. Λιπορδέζης και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη που θα επιφέρει την περαιτέρω ανάδειξη των παγκόσμιας ακτινοβολίας εκθεμάτων, συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η Κομοτηνή να πάρει τον χαρακτήρα ενός μικρού Göttingen, αφού το Μουσείο θα προσιδιάζει με το επιστημονικό προφίλ της γερμανικής πόλης απ’ όπου ανέτειλε το άστρο του σπουδαίου Καραθεοδωρή που υπήρξε μέλος των περισσότερων Ακαδημιών της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, στα χέρια των ιθυνόντων του Μουσείου Καραθεοδωρή, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες και ένα βιβλίο Μαθηματικών «Περί τετραπλεύρου», του Άραβα Μαθηματικού Νασσιρουδδίν Ελ Τοοσού που μετέφρασε ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη το 1891, και το οποίο δώρισαν στο Μουσείο Γερμανοί επιστήμονες που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κομοτηνή και είχαν και συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, έχοντας έτοιμο καταστατικό για την ίδρυση Ινστιτούτου Ερευνών και Σπουδών Μαθηματικών (με γνωστικό αντικείμενο τα περί Καραθεοδωρή), και Φυσικών Επιστημών (με γνωστικό αντικείμενο τις θεωρίες του Αϊνστάιν), παρά το κώλυμα που συνάντησε με το άρθρο 16 του Συντάγματος, εντούτοις αναζητά τη φόρμουλα για την ανάπτυξη ενός σχετικού μεταπτυχιακού προγράμματος σε συνεργασία πιθανώς με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Για όλα τα παραπάνω, διάλεξη θα δώσει στην Κομοτηνή, στις 18 Ιουλίου, ο επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείο Καραθεοδωρή Κομοτηνής, κ. Νίκος Λυγερός.

ΔΕΙΤΕ VIDEOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ κ. ΛΙΠΟΡΔΕΖΗ ΣΤΟ GOTTINGEN

Ν. Λυγερός – Σ. Λιπορδέζης, aποστολή στα Αρχεία Göttingen, 14/06/2016

Ν. Λυγερός – Σ. Λιπορδέζης, αποστολή στην οικία Κ. Καραθεοδωρή, Göttingen, 14/06/2016

Ν. Λυγερός – Σ. Λιπορδέζης, αποστολή στην οικία Κ. Καραθεοδωρή, Göttingen, μέρος Β΄, 14/06/2016

Αποστολή Ν. Λυγερού – Σ. Λιπορδέζη στο Göttingen, Γερμανία, 13/06/2016