Εκπρόσωποι αρχών και φορέων, και πλήθος πολιτών, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα γνωριμίας του νεοσύστατου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Παιδιών και Ενηλίκων με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, Αυτισμό και Asperger – ΔΑΔΑΑ Κομοτηνής.

DSC07716Στην πρώτη εκδήλωση του συλλόγου, που έφερε τον τίτλο «Ανοίξτε την καρδιά σας στον αυτισμό», μίλησαν η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου (Πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜεΑ), η κ. Ελένη Πουρτσίδου (νομικός), και η  κ. Λούντα Βαρτσένκο (καθηγήτρια φυσικής αγωγής).

Απώτερος σκοπός του συλλόγου, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του κ. Βαγγέλης Λαφτσής, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη για την παραχώρηση γραφείου των εγκαταστάσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, είναι η δημιουργία μονάδας φιλοξενίας των πασχόντων ατόμων.

Κάλεσμα στήριξης της προσπάθειας του συλλόγου, απηύθυνε η γραμματέας του, κ. Εύη Εξακοΐδου, η οποία επισήμανε τη σημασία της ίδρυσης του συλλόγου, αφού το γεγονός αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ να λειτουργήσει στην Κομοτηνή τη δεύτερη μετά την Αθήνα έδρα της.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, υπογραμμίζοντας πως «είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων μας κοντά στον νέο σύλλογο».

Για τις ελλιπείς δομές στον χώρο της εκπαίδευσης και γενικότερα για την απουσία ολοκληρωμένου πλαισίου κρατικής μέριμνας για τα άτομα με αυτισμό, μίλησε η κ. Πουρτσίδου.

Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια οι περιπτώσεις του αυτισμού, σύμφωνα με την κ. Ζαφειροπούλου, η οποία τόνισε πως τα αυτιστικά άτομα έχουν τη διαφορετικότητά τους αλλά είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν προ ημερών τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, «ο αυτισμός δεν είναι πρόβλημα· είναι μια διαφορετικότητα αλλά δεν είναι πρόβλημα».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ