– Θεατρικό αφιέρωμα στην Άλωση της Βασιλεύουσας, από την Ι.Μ.Μ.Κ.

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» / «Το να σου παραδώσουμε την πόλη δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτήν. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας, και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας»Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προς τον Μωάμεθ Β΄.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής διοργάνωσε αφιερωματική εκδήλωση για την επέτειο από την Άλωση της Βασιλεύουσας (θυμηθείτε την εκδήλωση του 2014 εδώ, και εκείνη του 2015 εδώ).

Έχοντας την εθνική μνήμη ως φάρο των Αγώνων του Έθνους και πυξίδα του μέλλοντος του Ελληνισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ.κ. Παντελεήμων, τόνισε:

Στον υποβλητικό χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Κομοτηνής, όπως πρόπερσι και πέρυσι, φέτος, υπό τον τίτλο «Η Άλωση της Πόλης και η πνευματική επιβίωση του Ελληνισμού», παρουσιάστηκε δραματοποιημένη παράσταση που ζωντάνεψε τα γεγονότα της πολιορκίας, της άμυνας και της πτώσης της Κωνσταντινούπολης, και προχώρησε σε μια σύντομη περιδιάβαση στους επόμενους δύσκολους αιώνες των ηρώων και των νεομαρτύρων του Ελληνισμού. Ερμηνεύτηκαν ακόμη τραγούδια για την Πόλη και τον Ελληνισμό, καθώς και βυζαντινοί ύμνοι.

Κατά την αποφώνηση της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης προέτρεψε το ακροατήριο να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη και να δέεται προσευχητικώς υπέρ των πατέρων και αδελφών προασπιστών της πίστεως και της πατρίδος, ενώ συνεχάρη όλους τους συντελεστές του καλλιτεχνικού – πολιτισμικού αφιερώματος, καθώς και όσους συνέπραξαν για την πραγμάτωση της εκδήλωσης: πολιτιστικό σύλλογο Ιάσμου, υπηρεσία καθαριότητας Δήμου Κομοτηνής, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, κομμωτήριο Sakis (Ελένη Νταντανίδου), Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης, φοιτητές ιστορίας-εθνολογίας ΔΠΘ.

Η ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ

Χρυσούλα Κυρατζόγλου.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΩΣΕΩΣ

Παλαιολόγος: Παναγιώτης Θεοχάρης.

Φραντζής: Αλέξανδρος Λατζιάς.

Χορός: Αθανασία Πορτοκαλίδου, Γεσθημανή Μουσχάκη, Μαρία Παπαγεωργίου, Στέλλα Βαβανούδη, Φωτεινή Βιτσικάνου.

Κορυφαία: Μαρία Σαλούπη.

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Ελένη Αποστολίδου, Μαρία Αποστολίδου, Χρύσα Μαυρίδου.

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ

Χρήστος Μορφακίδης.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κιθάρα: Γιάννης Μαμαλιόγκας.

Ποντιακή λύρα: Γιάννης Σιδηρόπουλος.

Ακορντεόν: Νίκος Μελάς.

ΘΡΗΝΗΤΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ

Γρηγόρης Παπαγιάννης.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Γιάννης Μαμαλιόγκας, Χρυσούλα Κυρατζόγλου.

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Μαρία Κεραμέα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Ελένη Μαργαρίτη, Ελισάβετ Γιαλαντζή, Ουρανία Λάμπρου, Χρήστος Μορφακίδης.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Θοδωρής Βρουζέλης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ