Συγκλονιστική εμφάνιση της 84χρονης θρυλικής Καππαδόκισσας, Κατίνας Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου.

Ο Σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», ιδρύθηκε το 1980 με σκοπό την ανάδειξη της αλησμόνητης εσχατιάς του Ελληνισμού: την Καππαδοκία. Την Καππαδοκία όπου ήκμασε ένας θαυμάσιος Βυζαντινός Πολιτισμός, την Καππαδοκία που υπήρξε λίκνο της Ορθοδοξίας, την Καππαδοκία που αποτέλεσε τον κύριο τροφοδότη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με Αυτοκράτορες, Πατριάρχες και Στρατηγούς, της Καππαδοκίας που ανέδειξε και λάμπρυνε την Ορθοδοξία με στρατιές Αγίων, Μαρύρων και Ιεραρχών παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Έτσι διαμορφώθηκε εκεί ένας καθάριος θεϊκός ανθρωπισμός, ένας μοναδικός πολιτισμός, ήθη και έθιμα, μουσική και χοροί, που όλα μαζί αντικατοπτρίζουν την ιστορία της Καππαδοκίας και τις συνθήκες ζωής σε αυτήν.

Ο Σύλλογος πιστεύοντας στο βιωματική σχέση των ανθρώπων με την παράδοσή τους, συμμετέχει σε εκδηλώσεις επιδιώκοντας να παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράδοσή του χωρίς εξωραϊσμούς και επιπλέον φιγούρες, κάτι που είναι δύσκολο βέβαια λόγω των συνθηκών των εξεδρών και των εκδηλώσεων τύπου «παράστασης».

Στα «Ελευθέρια Κομοτηνής 2017» εμφανίστηκε για πρώτη φορά η εμβληματική «ηγέτιδα» του Συλλόγου, η 84χρονη κυρία Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, που με τη φλογερή αγάπη της για την Καππαδοκία και την παράδοσή της, μεταλαμπαδεύει χρόνια τώρα το Καππαδοκικό πνεύμα της στις νεότερες γενιές. Με το τραγούδι της και τον χορό της, καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, γεγονός που τη συγκίνησε και την έκανε να αναφωνήσει με τρεμάμενη φωνή «απόψε οι Καππαδόκες και οι απανταχού πρόσφυγες των αλησμόνητων πατρίδων μας, δικαιώνονται!».