Ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους πολιτιστικούς φορείς της Θράκης αλλά και όλης της επαρχιακής Ελλάδας.

Ιδρύθηκε το 1959 και συνεχίζει και σήμερα να προσφέρει στον ελληνικό πολιτισμό.

Είναι το σωματείο που συνοδεύει την ιστορική σημαία της πόλης στις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, και που “ανοίγει” τις παρελάσεις των εθνικών επετείων.

Στον μισό και πλέον αιώνα της λειτουργίας του, έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, με κύριο πάντα άξονα την προβολή της ιστορίας και της πολιτισμικής ταυτότητας της Θράκης.

Διατηρεί και λειτουργεί:

  • Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, όπου εκτίθεται πλούσια συλλογή κειμηλίων του λαϊκού πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, και το οποίο στεγάζεται σε ένα οικοδόμημα του 19ου αιώνα, πραγματικό κόσμημα της πόλης της Κομοτηνής.
  • Κέντρο Θρακικών Μελετών, το οποίο αποτελεί το επιστημονικό – ερευνητικό τμήμα του Ομίλου, με αντικείμενο τη μελέτη όλων των ζητημάτων που αφορούν την Κομοτηνή και την ευρύτερη περιφέρειά της.
  • Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, που περιλαμβάνει: α) τη Σχολή Παραδοσιακού Χορού η οποία λειτουργεί ως εστία μύησης πολιτών κάθε ηλικίας στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, και β) το Χορευτικό Συγκρότημα, που συμμετέχει σε πλήθος φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Εργαστήρι Ζωγραφικής με τμήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας.
  • Τμήμα Σύγχρονου και Δημιουργικού Χορού.
  • Θεατρικό Εργαστήρι.

ΒΙΝΤΕΟΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

(14-5-2017)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ