Για την αναπαράσταση της Μάχης του Οχυρού Νυμφαίας Κομοτηνής, που είχε γίνει με πραγματικά πυρά στις 9 Απριλίου του 1967, μίλησε ο εκπαιδευτικός / νομικός / συγγραφέας / έφεδρος λοχαγός του πεζικού, Αλέξανδρος Καζαντζής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑ) Ροδόπης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, και σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Be my Hero», διενεργήθηκε δειγματοληψία σάλιου εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Στον διττό στόχο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΑ, Αθανάσιος Τσαρδακλής.

Ο Διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ, Ταξίαρχος Λάζαρος Καμπουρίδης, εξήρε την πρωτοβουλία των διοργανωτών χαρακτηρίζοντας “σπουδαία” την εκδήλωση, και υπογράμμισε πως στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής θα είναι πάντα ευπρόσδεκτες τέτοιες δράσεις.

Ο ομιλητής, Αλέξανδρος Καζαντζής, είχε συμμετάσχει στην αναπαράσταση της Μάχης το 1967, υπηρετώντας τότε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Η αναπαράσταση της 9ης Απριλίου του ’67

της Μάχης του Οχυρού της Νυμφαίας Κομοτηνής

*του Αλέξανδρου Καζαντζή

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε στις αρχές Απριλίου τη μάχη της Νυμφαίας και τιμούμε τους ήρωες εκείνης της σκληρής μάχης που δόθηκε από τους φρουρούς του Οχυρού της Νυμφαίας προβάλλοντας άμυνα απέναντι στον πάνοπλο Γερμανό εισβολέα.  Αυτή τη μάχη ζωντάνεψε με όλα τα πραγματικά συμβάντα η αναπαράσταση που έγινε στις 9 Απριλίου 1967, με πραγματικά πυρά, και πλήθος λαού που ήθελε να δει με τα μάτια του όλο το «συναρπαστικό πολεμικό θέαμα» και να νοιώσει τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές ζωής και θανάτου του υπέρ πατρίδος αγώνα.

Η μόνη δίοδος μέσα από την ορεινή Ροδόπη για να περάσει ο εισβολέας, ήταν ο δρόμος της Μακάζα που είχε και τελωνείο για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές της εποχής.

Προ του τελωνείου, και σε δεσπόζουσα θέση, επελέγη να κατασκευαστεί ένα από τα ονομαζόμενα «Οχυρά του Μεταξά», και αυτό ήταν ο ιδανικός λόφος που λέγεται Οχυρό Νυμφαίας. Στο εσωτερικό αυτού του λόφου, οι εγκαταστάσεις ήταν τέλεια κατασκευασμένες ώστε να μπορούν να διαβιούν οι υπερασπιστές του οχυρού και των συνόρων χωρίς προβλήματα σίτισης, ύδρευσης και εφοδιασμού.

Δεν θα αναφερθώ στο ιστορικό της μάχης που είναι γνωστό σε όλους, και όσοι δεν το γνωρίζουν αξίζει να διαβάσουν το λεπτομερές ιστορικό και την έκθεση του τότε Διοικητή του Οχυρού, Ταγματάρχη Αλέξανδρου Αναγνωστού· θα παραθέσω μόνο κάποιες φωτογραφίες ανέκδοτες που δείχνουν τον χώρο με πολεμική εικόνα καθώς και τη δύναμη που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση.

Να σημειωθεί ότι η αναπαράσταση πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και καταναλώθηκαν 22.500 φυσίγγια πολυβόλου, 3.500 χειροβομβίδες και καπνογόνα, 1.700 οβίδες όλμου, και συνεχείς αεροπορικές βολές από την πολεμική αεροπορία, η δύναμη δε που χρησιμοποιήθηκε, ήταν περίπου ενός Τάγματος Πεζικού πλήρους πολεμικής σύνθεσης.

Ο επικεφαλής της ομάδας κατάληψης του Οχυρού κατά την αναπαράσταση, έφεδρος ανθυπολοχαγός τότε, Αλέξανδρος Καζαντζής.

Ο τότε Διοικητής του 2ου Λόχου του 511 Τ.Π., Λοχαγός Δημήτριος Ματαφιάς, συνέταξε όλο το σχέδιο της αναπαράστασης της μάχης με τα πραγματικά στοιχεία και περιστατικά, καθώς είχε αναλάβει και την εκτέλεση του όλου εγχειρήματος που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Ο επικεφαλής της ομάδας κατάληψης του Οχυρού κατά την αναπαράσταση, έφεδρος ανθυπολοχαγός τότε, Αλέξανδρος Καζαντζής.

Ο δε γράφων το παρόν αναμνηστικό γεγονός, έφεδρος ανθυπολοχαγός τότε, επικεφαλής της ομάδας κατάληψης του οχυρού, εισέπραξα και πέντε ημέρες φυλάκιση από τον συνταγματάρχη του 29ου Σ.Π. γιατί ολιγώρησα να χρωματίσω τα κράνη της ομάδας κατάληψης με τα χαρακτηριστικά των Γερμανών, κάτι που μου ήταν ανεπιθύμητο .

Η ηλιόλουστη ημέρα στάθηκε σύμμαχος και συνέβαλε στην αυθόρμητη προσέλευση του λαού αλλά και την ευδιάκριτη οπτική όλου του πολεμικού πεδίου. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με τα σύννεφα καπνού των οβίδων, ενώ στο βάθος, και κοντά στο τελωνείο, διακρίνεται η επιτυχής ανατίναξη του πρώτου άρματος της γερμανικής φάλαγγας που έφραξε τη δίοδο και έγινε η αιτία να διακοπεί η μετακίνηση.

Η προτομή του Δ/τή του Οχυρού Νυμφαίας στη Μάχη της 6ης Απριλίου 1941, Ταγματάρχη Αναγνωστού Αλέξανδρου, και τα σημάδια από τα πυρά του ναζιστικού στρατού.

Με τη λήξη της αναπαράστασης, που ολοκληρώθηκε με την υποστολή της ελληνικής σημαίας και ανάρτηση της γερμανικής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στο πρόσωπο όλων ήταν ζωγραφισμένη η υπερηφάνεια και η συγκίνηση για τους ήρωές μας.

Οι επτά ήρωες πεσόντες υπερασπιστές του Οχυρού και της Πατρίδας

Στις 6 Απριλίου 1941 νωρίς το πρωί ξεκίνησε η στρατιωτική επιθετική ενέργεια του γερμανικού – ναζιστικού στρατού εναντίον του Οχυρού Νυμφαίας. 14 αξιωματικοί και 364 οπλίτες του ελληνικού στρατού ανέλαβαν το τιτάνιο έργο να αποκρούσουν την επίθεση των υπερπολλαπλάσιων δυνάμεων του εχθρικού στρατού. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 7 νεκροί και 23 τραυματίες, έναντι 900 νεκρών, 1.500 τραυματιών, και 30 κατεστραμμένων οχημάτων των Γερμανών. Οι Έλληνες ήρωες πεσόντες της Μάχης του Οχυρού Νυμφαίας:

– Δεκανέας Κορώνης Γεώργιος του Δηµητρίου, από την Καρδίτσα.

– Στρατιώτης Κιουλµπαξιώτης Εµµανουήλ του Κωνσταντίνου, από τον Σκόπελο Μυτιλήνης.

– Στρατιώτης Μαλλιαράκης Ιωάννης του Γεωργίου, από τις Αρχάναι Τεµένους Ηρακλείου.

– Στρατιώτης Τσικνάκης Γεώργιος του Θεοδώρου, από την Κουµάσα Μονοφασίου Ηρακλείου.

– Στρατιώτης Μπάφας Γεώργιος του Ιωάννου, από το Βαθύπεδον Ιωαννίνων.

– Στρατιώτης Ποτίρης Ευστράτιος του Νικολάου, από το Πλακάδο Πλωµαρίου Λέσβου.

– Στρατιώτης Καραγεωργίου Γεώργιος του Ιγνατίου, από το Σκαλοχώρι Μηθύµνης Λέσβου.