Το βιβλίο του Παύλου Λιτούδη με τίτλο “Πού εγκαταστάθηκαν και ζουν οι Έλληνες από την Ανατολική Ρωμυλία – Βόρεια Θράκη”, παρουσίασε  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ).

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Στέλλα Τρακαλιαρούδη, το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος Ελένη Χατζή, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικορωμυλιωτών, (ΠΟΣΑΡ) Ευδοκία Παπαχρηστούδη, ενώ η βιβλιοπαρουσίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του συγγραφέα (χοροδιδασκάλου επίσης και αναπληρωματικού έφορου δημοσίων σχέσεων της ΠΟΣΑΡ), Παύλου Λιτούδη.

Ο σύλλογος Αντολικορωμυλιωτών Ροδόπης ιδρύθηκε το 2008 ωστόσο στην πορεία η δράση του ατόνησε. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες επαναδραστηριοποιείται δυναμικά, με πρόεδρο την κ. Τρακαλιαρούδη, αριθμώντας ογδόντα μέλη και λειτουργώντας 50μελές χορευτικό τμήμα.

Της βιβλιοπαρουσίασης ακολούθησε η παρέλαση του συλλόγου την 14η Μαΐου, η εμφάνιση του χορευτικού στην κεντρική σκηνή των “Ελευθερίων Κομοτηνής 2017”, ενώ έπεται τον Ιούλιο, η διοργάνωση στην Κομοτηνή του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Ανατολικορωμυλιωτών – Βορειοθρακιωτών.

Στο πλαίσιο του Ανταμώματος θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εκδηλώσεις σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ, με τη σύμπραξη της ΠΟΣΑΡ, την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από τις 7 ως τις 9 Ιουλίου στο δημοτικό γήπεδο Κομοτηνής.

Συγχρόνως προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις, όπως γλέντι στην Αίγειρο μετά την υποδοχή της εικόνας της Αγίας Τριάδας η οποία φυλάσσεται στο ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικορωμυλιωτών στη Λιβαδίτσα Πέλλας, καθώς και σειρά επισκέψεων και επαφών στην πόλη της Κομοτηνής. Λεπτομέρειες σχετικά με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αναμένονται.