Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση, για τις προοπτικές καλλιέργειας σουσαμιού στη Ροδόπη, που θα μπορούσε να αποφέρει αξιοπρεπές εισόδημα στους γεωργούς διοργάνωσε στην Κομοτηνή η ομάδα πολιτών «Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω / ΤΟΡΑ).

Το σουσάμι καλλιεργούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα, όμως μετά το ΄60 η καλλιέργειά του ακολούθησε φθίνουσα πορεία. Αιτίες, όπως σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής, γεωπόνος, κ. Αβραάμ Νικολαΐδης, ήταν η χειρωνακτική συγκομιδή, οι χαμηλές τιμές και ο ανταγωνισμός από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον ανοίγεται ένας νέος κύκλος, καθώς σήμερα υπάρχουν πληθυσμοί του είδους (όχι ποικιλίες ακόμη), με ικανοποιητικές αποδόσεις (από διπλάσιες έως τριπλάσιες του διεθνούς μέσου όρου των πενήντα κιλών ανά στρέμμα), με δυνατότητα πια μηχανικής συγκομιδής, και με δελεαστικές τιμές (που φτάνουν στο ενάμισι ευρώ ανά κιλό). Η Ελλάδα σήμερα, όπως επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, εισάγει ετησίως περίπου 40.000 σουσαμιού, και με δεδομένο πως στη χώρα καλλιεργούνται μόνο 5.000-6.000 στρέμματα, υπολογίζεται πως 300.000-350.000 στρέμματα μπορούν να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες ζήτησης.

Σουσάμι καλλιεργούνταν παλαιότερα και στην περιοχή της Θράκης, όπου ακόμα και σήμερα δραστηριοποιούνται μεταποιητικές βιοτεχνίες, που σημαίνει, όπως ανέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, γεωπόνος, κ. Κώστας Μπούντας, ότι υπάρχει η σχετική εμπειρία, η οποία σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να δώσει ώθηση στην καλλιέργεια, η οποία προτείνεται είτε σαν εναλλακτική είτε σαν επίσπορη, με ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Πάντως, ο κ. Μπούντας υπογράμμισε ότι κρίσιμο στοιχείο είναι η έξυπνη προώθηση (marketing) του προϊόντος.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ