ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ– «Κινδυνεύουμε να γίνουμε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Οι νέοι μας φεύγουν και έρχονται νέοι πληθυσμοί από τα ανατολικά».

Το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «Η δυναμική της παλιγγενεσίας 1700-1821», παρουσιάστηκε και στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Μαρωνείας & Κομοτηνής, και στην οποία εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ακόμη ο ιστορικός κ. Νεκτάριος Δαπέργολας και ο δάσκαλος κ. Δημήτρης Νατσιός.

«Εγκόλπιο εθνικής αυτογνωσίας», χαρακτήρισε το βιβλίο ο κ. Δαπέργολας, το οποίο όπως είπε αποτελεί μια «πληρέστατη και τεκμηριωμένη μελέτη από την περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι την αυγή της ελληνικής επανάστασης, σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό και πνευματικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο κ. Νατσιός, χαρακτήρισε το βιβλίο «εγχειρίδιο πατριδογνωσίας για εκπαιδευτικούς, που στην εποχή μας όπου η παιδεία μας αιχμαλωτίζεται από τους εθνοαποδομητές, αποτελεί όπλο αντιμετώπισης των επιθέσεων που δέχονται η πατρίδα μας, το έθνος μας, το γένος μας, η ιστορία μας και η παιδεία μας σε τρία κυρίως μαθήματα, αυτά της ιστορίας, των θρησκευτικών και της γλώσσας».

Ο κ. Καραμπελιάς μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Διακόσια χρόνια σχεδόν μετά το 1821, η επανάσταση κινδυνεύει να ακυρωθεί – κάποιοι μάλιστα διερωτώνται και γιατί την κάναμε. Επικρατεί ένα κλίμα εξαφάνισης της ιδιαίτερης ελληνικής ταυτότητας, διότι αυτή εμποδίζει τη μετατροπή της Ελλάδας σε πολυπολιτισμικό χώρο. Κινδυνεύουμε να γίνουμε ένας πολυπολιτισμικός χώρος μετάβασης από την ανατολή στη δύση. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η παιδεία μας πλήττεται από τον εθνομηδενισμό. Οι νέοι μας δεν έχουν συνείδηση της ταυτότητας τους. Υπάρχει μια σχολή ιστορικών στην οποία ανήκει και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου παιδείας κ. Λιάκος, που αμφισβητεί τον ταυτισμένο με τον Ελληνισμό, ρόλο της Ορθοδοξίας, που θεωρεί ότι τα σχολικά βιβλία είναι εθνικιστικά, και επιδιώκει μια εκπαίδευση που δεν θα αναπτύσσει την Ελληνική ιστορική συνείδηση αλλά μια πολυπολισμική η οποία θα προετοιμάζει τη μετατροπή της Ελλάδας σε Λίβανο των Βαλκανίων – όλος εξάλλου ο βαλκανικός χώρος πάει να γίνει κάτι τέτοιο».

Όπως συμπλήρωσε ο συγγραφέας, «τη χρονική περίοδο που διανύουμε απειλείται η επιβίωση του Ελληνισμού. Ο λαός πρέπει να αφυπνιστεί και να κινητοποιηθεί, διότι ενώ πάμε από το κακό στο χειρότερο δεν υπάρχει το πολιτικό και πνευματικό προσωπικό που θα μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση. Η εγρήγορση του λαού είναι μονόδρομος. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοια προβλήματα, δημογραφικά, οικονομικά, πολιτιστικά, και οι πολιτικοί μας δεν τα συζητούν καν».

Εμφατικά, δε, επισήμανε: «Κινδυνεύουμε να γίνουμε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Οι νέοι μας φεύγουν και έρχονται νέοι πληθυσμοί από τα ανατολικά. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αρχίσουν και αυτονομιστικές τάσεις. Ο νεο-οθωμανισμός είναι πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι ανάγκη να μας καταλάβει η Τουρκία, αυτό θα συμβεί με την οικονομία και τον πληθυσμιακό της όγκο».

Συνοψίζοντας σε μια φράση τις απόψεις του, ο κ. Καραμπελιάς κατέληξε: «Ο Ελληνισμός βρίσκεται σε παρακμή. Αυτόν τον αιώνα διακυβεύεται η ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού».

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ