– Μια ακόμη εκδήλωση πνευματικής τέρψης και μορφωτικής ωφέλειας, από τον Σύνδεσμο Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής.

Μια διάλεξη που σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να παρακολουθήσει, φιλοξένησε η Κομοτηνή.

2Στο πλαίσιο μιας ακόμη εκδήλωσης Επιστήμης & Πολιτισμού, ενόψει και της συμπλήρωσης 66 ετών από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός απεβίωσε στις 2/2/1950), ο Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, προσκάλεσε τον φημισμένο Καθηγητή Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αντωνίου, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Τα μαθηματικά πολύτιμος μηχανισμός της εξέλιξης του πολιτισμού».

Όπως τόνισε ο κ. Αντωνίου, «ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν τα μαθηματικά», τα οποία μάλιστα κατά τον ίδιο «βρίσκονται ακόμη στην προϊστορία τους»! Εξάλλου, σύμφωνα με τον διακεκριμένο μαθηματικό, «μετά τη νιρβάνα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα όπου νομίσαμε ότι τα ξέρουμε όλα, το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μας έδειξε ότι αυτό που γνωρίζουμε ενέχει περιορισμούς· και η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι τα σημασιολογικά μαθηματικά». Όσον αφορά τις νέες γενιές επιστημόνων στη χώρα μας, ο κ. Αντωνίου με γλαφυρό τρόπο περίγραψε το γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της…

Ο Καθηγητής Μαθηματικών κ. Γ. Αντωνίου, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο και τον Δ/ντή του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, κ.κ. Αθ. Λιπορδέζη και Αν. Βακιάνη.
Ο Καθηγητής Μαθηματικών κ. Γ. Αντωνίου, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο και τον Δ/ντή του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή Κομοτηνής, κ.κ. Αθ. Λιπορδέζη και Αν. Βακιάνη.

Το εγκώμιο της υψηλής επιστημοσύνης του ομιλητή, έπλεξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, επίσης διακεκριμένος μαθηματικός, κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης, αναφέροντας πως μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνίου: Έχει στο ενεργητικό του 180 δημοσιεύσεις εργασιών και είναι κριτής σε 14 περιοδικά, έχει διδάξει 5 πτυχιακά και 10 μεταπτυχιακά μαθήματα, είναι συντονιστής σε 4 διεθνείς ερευνητικές εργασίες και σε 14 ερευνητικά έργα, είναι επίτιμος επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, ενώ ουκ ολίγες είναι οι διακρίσεις και τα βραβεία του, όπως τα βραβεία De Donter της Βελγικής Ακαδημίας (1993), Prigozine (2008), Αριστείο & Καινοτομία για τη διεθνή αναγνώριση του ΑΠΘ, και το μετάλλιο της Ρωσικής Ακαδημίας (1998).

Στην πνευματική ωφέλεια που συνεπάγεται η ενασχόληση με τα μαθηματικά, αναφέρθηκε ο Δ/ντής του Συνδέσμου κ. Ανέστης Βακιάνης, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι το σημερινό δεκαδικό σύστημα γραπτής αρίθμησης, προέρχεται από τους Έλληνες Μακεδόνες μαθηματικούς του τέταρτου αιώνα προ Χριστού.

Εκ μέρους του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νότης Χαραλαμπίδης καλωσόρισε τον υψηλότιμο ομιλητή, και εξαίροντας το έργο του Συνδέσμου, τόνισε πως η συνεχής αρωγή που επιδεικνύει η δημοτική αρχή στις προσπάθειές του, προσεχώς θα είναι έτι περεταίρω εμφατική και καίρια.

Ο – μαθηματικός επίσης – Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Χρήστος Μέτιος, συνεχάρη τον Σύνδεσμο για τη συνολική προσφορά του σε ότι αφορά την ανάδειξη του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αλλά και ταυτόχρονα του τόπου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ