– “Η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει, στην Ευρώπη αργοπεθαίνει”.

Την πεποίθησή του ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα προοδεύσει περισσότερο τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, κατά την άφιξή του στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, όπου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Παράλληλα, ερωτηθείς για την από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, επίσκεψή του στη Λέσβο, προς ανάδειξη του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού, σημείωσε με νόημα: “Η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει, στην Ευρώπη αργοπεθαίνει”.

Στην ομιλία που εκφώνησε και η οποία είχε ως θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, έκανε λόγο για «υπονομεύσεις» που δέχεται το έπος του ’21, όπως π.χ. με τη θεωρία ότι η απελευθέρωση του Έθνους οφείλεται σε ξένες δυνάμεις. «Η Ελευθερία βγήκε απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας και την καθοριστική συμβολή του Κλήρου.

Το Ψήφισμα της αναγόρευσης του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας σε Επίτιμο Διδάκτορα, ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος.

Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, έψαλλε τον Ακάθιστο Ύμνο, το Απολυτίκιο του Αγίου Ιερωνύμου και τον Πολυχρονισμό του Μακαριωτάτου.

Το παρών στην τελετή έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Θρησκευτικών, Στρατιωτικών και Πολιτειακών Αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ