Με τέσσερις εκδηλώσεις άνοιξε χθες η αυλαία των “Ελευθερίων Θράκης 2018” που διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ).

Η επίσημη τελετή έναρξης των “Ελευθερίων”, πραγματοποιήθηκε με διάλεξη της Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Κοσμητόρισσας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Ζωή Γαβριηλίδου, με θέμα «Η Ιστορία της Θράκης μέσα από τις λέξεις».

“Περιποεί τιμή για τον τόπο μας και τις εκδηλώσεις μας η παρουσία της κ. Γαβριηλίδου”, υπογράμμισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσσα Λιβεριάδου, δίνοντας και το στίγμα του προφίλ των εκδηλώσεων.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Κομοτηνής, τίμησε την ομιλήτρια με τιμητική πλακέτα, κάνοντας λόγο για “ελάχιστη χειρονομία συγκριτικά με την πολύτιμη συνδρομή της κ. Γαβριηλίδου στα επιστημονικά, πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου”. 

Νωρίτερα, εγκαινιάστηκε η πρώτη ατομική έκθεση του Κομοτηναίου ζωγράφου Στάθη Γκεβρέκη, με τίτλο “Παράλληλοι Δρόμοι”, στο υπόγειο του Ιδρύματος Παπανικολάου. 65 έργα “άνευ πηγής έμπνευσης”, καθώς όπως λέει ο νέος καλλιτέχνης όλα τα θέματά του είναι απόρροια του μυαλού του. Ότι δει λοιπόν το κοινό σε αυτήν την έκθεση, είναι μια διαφορετική εικαστική πρόταση (η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου με ώρες λειτουργίας 10:30-13:00 και 18:00-21:30).

“Πάντα στηρίζουμε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό και ιδίως τους νέους μας”, τόνισε η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, Νατάσσα Λιβεριάδου, πλέκοντας τ εγκώμιο του ταλαντούχου ζωγράφου και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης για την πρώτη του συμμετοχή στις εκδηλώσεις των “Ελευθερίων Κομοτηνής”.

Τη σκυτάλη πήραν στην εξέδρα της κεντρικής πλατείας της πόλης, οι χορευτές των παραδοσιακών συγκροτημάτων των πολιτιστικών συλλόγων: Αρσακείου «Το Ευθύμιο», Γυναικών Γρατινής, Επιστημόνων μειονότητας δυτικής Θράκης, Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» και Γυναικών Νέου Σιδηροχωρίου.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε συναυλία του Ωδείου Μενέλαου Συκάκη στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) – αφιέρωμα στην έβδομη τέχνη με τραγούδια από τον ξένο κινηματογράφο και την τηλεόραση.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

από τη χθεσινή πρώτη μέρα μέρα των “Ελευθερίων Κομοτηνής 2018”

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 3/5

«ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ»
10:30
Πλατεία Ειρήνης
// Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Κομοτηνής «ΟΡΦΕΑΣ», το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) ΚΙΒΩΤΟΣ, τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης ΟΚΑΝΑ, και με τη συμμετοχή της ερασιτεχνικής-καλλιτεχνικής ομάδας «EXARTICIS», της Κοινότητας Νέων και της JEF Κομοτηνής, διοργανώνουν Φεστιβάλ κατά των εξαρτήσεων με τίτλο «Ανακάλυψε τον δικό σου τρόπο ζωής».
Η εκδήλωση θα διαρκέσει όλη την ημέρα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
20:00
Αμφιθέατρο Ιδρύματος Παπανικολάου
// Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τη χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 48 ORES
21:00
Πλατεία Ειρήνης
// Συναυλία του συγκροτήματος 48 Ores στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Europe Direct.
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2003, όταν τους ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (48 ώρες!!!) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live πρόγραμμα.
Το playlist αποτελείται παραδοσιακά από disco 70’s και 80’s pop, με χαρακτηριστικά ακούσματα από Michael Jackson, Madonna, James Brown, Prince, Boney M., Alphaville, Gloria Gaynor μέχρι κομμάτια που ακούγονται σήμερα στο ραδιόφωνο.