Με τετρακόσιους συμμετέχοντες από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αλλά και από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜ-Θ, θέτοντας επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Ένα από αυτά είναι η επικείμενη απελευθέρωση των αδειών λειτουργίας φαρμακείου ενώ ένα άλλο είναι η απελευθέρωση προσεχώς της διάθεσης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που θα πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ (βλ. εδώ και εδώ), κάτι που χαρακτήρισε ως «έγκλημα» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, ο οποίος πάντως ανέφερε πως οι φαρμακοποιοί δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. 

Το παρών στις εργασίες του συνεδρίου έδωσε και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τιτλοφόρησε το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «θα κερδίζουν οι ιδιώτες και θα χάνει η υγεία». Εστιάζοντας μάλιστα στην απελευθέρωση της διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ, απέρριψε το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης των καταναλωτών σε αυτά, καθώς όπως τόνισε ήδη τα 10.000 περίπου φαρμακεία της Ελλάδας, βρίσκονται σε κάθε γειτονιά των πόλεων και σε κάθε χωριό. Ακόμη ο κ. Λουράντος επιφύλαξε τον χαρακτηρισμό της «πολιτικής απάτης» για τις κυβερνητικές πολιτικές των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου, ενώ σημείωσε πως περιφερειακά συνέδρια όπως το 1ο της ΑΜ-Θ θα συνεχιστούν, με σκοπό την ενημέρωση τόσο των φαρμακοποιών όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Ανταποδοτική, κατ’ αρχήν, ήταν η παρουσία στο συνέδριο του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Παντουρκικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Μπουλέντ Βαρέλ, καθώς προ διετίας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης είχε προσκληθεί και εκπροσωπήθηκε σε ανάλογο επιστημονικό συνέδριο στην Άγκυρα, ωστόσο η συμμετοχή του στις εργασίες της διοργάνωσης συνέβαλε στην ανάπτυξη συζήτησης για τα κοινά προβλήματα του κλάδου στις δύο χώρες, καθώς και για τις διαφορές των εφαρμοζόμενων πολιτικών, όπως είναι το γεγονός ότι στη γείτονα τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ