Παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων από όλο τον κόσμο, υπογράφηκε στις Πρέσπες (στο χωριό Ψαράδες), το πλαίσιο των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ για το ονοματολογικό της δεύτερης, μετά από 27 χρόνια διενέξεων.

Το κείμενο υπόγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντομιτρόφ, καθώς και ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ.
Το παρών έδωσαν ακόμη η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Ευρωπαίος επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.

Αλέξης Τσίπρας: “Χόρτασαν οι λαοί μας από μοιρολόγια. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε σε μια νέα πορεία” 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μεταξύ άλλων σημείωσε: “Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, φίλε και γείτονα Ζόραν. Συναντιόμαστε σήμερα για να πράξουμε το εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον. Ανοίγουμε σήμερα τον δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας. Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δύο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον. Δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος. Βρισκόμαστε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα πορεία ασφάλειας. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή την πορεία. Όταν συναντηθήκαμε πριν από έξι μήνες στο Νταβός, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε. Χόρτασαν οι λαοί μας από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε στη βαλκανική ένα τραγούδι της χαράς»

Ζόραν Ζάεφ: “Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι”

Από την πλευρά του ο ομόλογός του ανέφερε: “Αξιότιμε φίλε Αλέξη. Καλή μας τύχη. Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, και θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών. Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι”.

Ο Ζάεφ δώρισε τη γραβάτα του στον Τσίπρα

Στο τέλος της τελετής, σε μια συμβολική κίνηση, ο Ζόραν Ζάεφ έβγαλε την κόκκινη γραβάτα του και την πρόσφερε στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν την φόρεσε αλλά την κράτησε ως ενθύμιο καθώς όπως έχει πει θα βάλει γραβάτα όταν επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν … συλλέγει γραβάτες, αφού πριν από τρία χρόνια του είχε κάνει δώρο μία ο τότε Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι λέγοντάς του να τη φορέσει όταν η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Γεύμα στην όχθη της πΓΔΜ

Εν συνεχεία οι δύο Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι, μετέβησαν με σκάφη στην όχθη της πλευράς της πΓΔΜ, όπου παρακάθισαν σε γεύμα. Μάλιστα ο Ζ. Ζάεφ, χαμογελαστός στο σκάφος μαζί με τον Αλ. Τσίπρα, αποτύπωσε τη στιγμή με μία σέλφι, την οποία δημοσίευσε στο twitter με τη λεζάντα: “Τολμήσαμε γιατί θέλουμε επιτυχίες, “μακεδονικές” επιτυχίες. Επιλέξαμε το μέλλον. Έτσι φτάσαμε εδώ σήμερα. Ας είναι η Πρέσπα το μονοπάτι για το ευρωπαϊκό μας μέλλον”.

Ο ευδιάθετος Ν. Κοτζιάς με το ψάθινο καπέλο, και το … “happy birthday” στον Μ. Νίμιτς

Πριν την έναρξη της τελετής, φτάνοντας στο χωριό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ευδιάθετος, χαμογελαστός, και φορώντας ένα ψάθινο καπέλο ζήτησε … από τους δημοσιογράφους να τραγουδήσουν όλοι μαζί το “happy birthday” στον Μάθιου Νίμιτς που σήμερα κλείνει τα 78 του χρόνια.

Πάντως, στην περιοχή και μέχρι τον χώρο της τελετής, είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις που επέτρεπαν τη διέλευση μόνο όσων κατείχαν σχετική διαπίστευση, ενώ την ίδια ώρα, στον “λαιμό” των Πρεσπών, ομάδα διαδηλωτών με ελληνικές σημαίες διαδήλωνε υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.

πηγές: zougla, documento. lifeevents