Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη άσκηση στο «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το σενάριο της οποίας προέβλεπε την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης εκκένωσης του νοσοκομείου μετά από φυσική καταστροφή σεισμού με πυρκαγιά, στα πλαίσια εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Περσέας» και «Σώστρατος».

Η άσκηση διεξήχθη υπό την εποπτεία του Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, κ. Νικολάου Παπαευσταθίου, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωση των Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών.

Για την εκτέλεση της άσκησης, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Κομοτηνής, συνέδραμαν η 21η ΤΘΧ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η 4η ΕΜΑΚ ΑΜ-Θ, το ΕΚΑΒ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, η Τροχαία Ροδόπης, η το Σώμα Εθελοντών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, ο Δήμος Κομοτηνής και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Το Σώμα Σαμαρειτών-Διασωστών-Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, έλαβε μέρος με δεκαεπτά εθελοντές, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ιμανιμίδη. 

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Σημειώνεται ισχυρή σεισμική δόνηση 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 31 χιλιόμετρα Β.Δ. της Κομοτηνής, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για νέο ισχυρό σεισμό τα επόμενα 24ωρα. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής υφίσταται βλάβες. Το κτίριο εμφανίζει ρωγμές σε τοίχους και σε κολώνες στήριξης, σοβάδες έχουν πέσει από τους τοίχους και τα ταβάνια. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ειδοποιείται για το συμβάν από το τηλεφωνείο και καλεί μέσω SMS από το κινητό του τους επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης:

Συντονιστής Άσκησης: Φιλιππίδης Γεώργιος, Διοικητής Γ.Ν. Κομοτηνής.

Υπεύθυνη ΤΕΠ: Παπαναστασίου Σοφία.

Συντονιστής Ιατρών: Πατλάκας Γεώργιος.

Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας: Μαυροματίδης Κων/νος.

Διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας: Γκουτζιούλης Κων/νος.

Υπεύθυνος Πυρασφάλειας: Μπάτζιος Γεώργιος.

Διευθυντής Διοικητικής Υπηρεσίας: Πολιτειάδης Ευάγγελος.

Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας: Αριαντζίδου Αναστασία.

Η Ομάδα συγκεντρώνεται στο γραφείο του Διοικητή και ενημερώνεται από τον Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας για τις βλάβες που έχει υποστεί το κτίριο. Λόγω της κατάστασης αυτής και των ισχυρών μετασεισμών, ο μηχανικός του Νοσοκομείου αποφαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης τμήματος του Νοσοκομείου, γι’ αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητά από το ΕΚΕΠΥ και λαμβάνει την έγκριση για σταδιακή εκκένωση των κλινικών του κυρίως κτιρίου. Οι τηλεπικοινωνίες δεν έχουν διακοπεί. Αποστέλλονται SMS από το Τμήμα Πληροφορικής σε όλους τους εμπλεκόμενους για προσέλευση στο Νοσοκομείο (ιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί, διοικητικοί). Μετά την προσέλευση των παραπάνω, στο Νοσοκομείο βρίσκονται περίπου 270 υπάλληλοι και 110 ασθενείς. Στα κτίρια του Νοσοκομείου υπάρχει ηλεκτροδότηση από τα δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Ο αξονικός τομογράφος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι ενέργειες που ακολουθούν είναι:

 • Στήνονται δύο σκηνές στον προαύλιο χώρο που λειτουργούν ως θάλαμοι νοσηλείας και χειρουργεία. Η Τεχνική Υπηρεσία παρέχει σε αυτές ρεύμα με φορητή ηλεκτρογεννήτρια, φως και νερό.
 • Μεταφέρονται πέντε κρεβάτια εκστρατείας στις σκηνές.
 • Δίνεται εντολή στην Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία να διατεθούν σε κάθε σκηνή ένας ιατρός και ένας νοσηλευτής για τους ασθενείς που θα προσέρχονται.

Παράλληλα έχουν ζητηθεί από όλα τα τμήματα και κλινικές να αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Έχουν αναφερθεί τα εξής επείγοντα προβλήματα:

 • Με τον πανικό και τη σύγχυση που επικρατεί, η κίνηση των οχημάτων στην είσοδο του Νοσοκομείου είναι χαοτική καθώς δεν υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση. Ζητείται άμεσα η συνδρομή της Τροχαίας η οποία πρέπει να επέμβει τάχιστα λόγω της πιθανής προσέλευσης τραυματιών αλλά και των πυροσβεστικών οχημάτων που αναμένονται.
 • Έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά σε χώρο πλησίον του λεβητοστασίου και των δεξαμενών πετρελαίου. Επεμβαίνει η ομάδα πυρασφάλειας, αλλά λόγω της έκτασής της δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί. Επίσης έχει λιποθυμήσει τεχνικός του Νοσοκομείου μέσα στον χώρο του λεβητοστασίου λόγω των αναθυμιάσεων. Απαιτείται η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τα παραπάνω συμβάντα.
 • Το κτίριο που στεγάζει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Οφθαλμολογική Κλινική και τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιλες στη γέφυρα που ενώνει το εν λόγω κτίριο με το κυρίως κτίριο του Νοσοκομείου και στο κλιμακοστάσιο. Στον δεύτερο όροφο έχουν εγκλωβιστεί δύο περιπατητικοί ασθενείς στη Μονάδα Περιτοναϊκής οι οποίοι μπορούν να εξέλθουν από μπαλκόνι στο βόρειο μέρος του κτιρίου μόνο με καλαθοφόρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στον πρώτο όροφο (Οφθαλμολογική κλινική) έχουν πέσει σοβάδες, μία ντουλάπα στην πόρτα ενός θαλάμου νοσηλείας, και αντικείμενα, με αποτέλεσμα δύο κλινήρεις ασθενείς μετά από χειρουργική επέμβαση να έχουν τραυματιστεί και να μην μπορούν να εξέλθουν, αλλά και οι νοσηλευτές λόγω της πεσμένης ντουλάπας να μην μπορούν να εισέλθουν. Η μόνη πρόσβαση είναι από το μπαλκόνι και απαιτείται η χρήση κλιμακοφόρου οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο ένας από τους δύο είναι ελαφρά τραυματισμένος και περιγράφει πως ο δεύτερος έχει τραυματιστεί πιθανώς σοβαρά στο κεφάλι. Λόγω των παραπάνω συμβάντων απαιτείται η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των ασθενών και του ΕΚΑΒ για την πιθανή μετακίνηση σε γειτονικά Νοσοκομεία. Αποφασίζεται από τον συντονιστή ιατρό να απεγκλωβιστούν κατά σειρά προτεραιότητας οι περιπατητικοί ασθενείς του δευτέρου ορόφου, ο ελαφρά τραυματίας και ο βαριά τραυματίας.
 • Έχουν εγκλωβιστεί συνοδοί, επισκέπτες και κάποιοι υπάλληλοι του Νοσοκομείου στους ανελκυστήρες και απαιτείται απεγκλωβισμός από την Πυροσβεστική. Ένας εξ αυτών, σύμφωνα με τα λεγόμενα των εγκλωβισμένων, έχει υποστεί κατά  πάσα πιθανότητα καρδιακή ανακοπή και θα απαιτηθεί μετά την απεγκλωβισμό ΚΑΡΠΑ.
 • Στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται τα Χειρουργεία, δύο ασθενείς βρίσκονται στην ανάνηψη μετά από χειρουργείο και πρέπει να πάνε σε θάλαμο. Καθώς οι ανελκυστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και η παραμονή αυτών στα νοσηλευτικά τμήματα εγκυμονεί κινδύνους λόγω μετασεισμών, οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν με φορείο στις σκηνές στον προαύλιο χώρο από το κλιμακοστάσιο από τους τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου.
 • Στον δεύτερο όροφο, στη Γυναικολογική Κλινική, έχουν σπάσει τζάμια από παλαιά κουφώματα και έχουν τραυματίσει ελαφρά δύο ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν με κουβέρτα-σκάφη από το κλιμακοστάσιο αρχικά στο ΤΕΠ και στη συνέχεια στις σκηνές από τραυματιοφορείς του Νοσοκομείου.
 • Από το ΤΕΠ δύο ασθενείς που κρίνεται ότι μπορούν να μετακινηθούν στη σκηνή – θάλαμο νοσηλείας, πρέπει να απομακρυνθούν πεζοί με συνοδεία νοσηλευτών για να αποσυμφορηθεί το ΤΕΠ.
 • Στον χώρο αναμονής των Εξωτερικών Ιατρείων έχουν τραυματιστεί ελαφρά δύο ασθενείς και πρέπει να μεταφερθούν με καροτσάκι συνοδεία νοσηλευτών στη σκηνή – θάλαμο νοσηλείας.

Η Ομάδα Διαχείρισης έχοντας συγκεντρώσει όλες τις αναφορές, αποφασίζει να γίνουν οι εξής ενέργειες από το προσωπικό του Νοσοκομείου:

 • Επειδή οι διαθέσιμοι τραυματιοφορείς είναι τέσσερις και δεν υπάρχουν διαθέσιμα φορεία-basket και τύπου κουβέρτας, ζητείται τηλεφωνικά η συνδρομή των Εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού για παροχή τεσσάρων τραυματιοφορέων, ενός φορείου-basket και ενός φορείου-κουβέρτας.
 • Να διατεθούν δύο διοικητικοί υπάλληλοι και δύο νοσηλευτές για συνοδεία, πεζοί, των δύο ασθενών του ΤΕΠ στη σκηνή. Οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι στη συνέχεια θα μεταβούν στον χώρο του ΜΤΝ για βοήθεια στη συνοδεία ή μεταφορά ασθενών.
 • Οι δύο ελαφρά τραυματίες στον χώρο των Εξωτερικών ιατρείων μεταβαίνουν στο ΤΕΠ. Δίνονται οι Α’ βοήθειες και μεταφέρονται με καρότσια στη σκηνή με τη βοήθεια δύο διοικητικών υπαλλήλων και νοσηλευτών.
 • Ενημερώνεται ένας νοσηλευτής με φορείο και οβίδα να παρευρίσκεται στον χώρο του λεβητοστασίου για τις Α’ βοήθειες και τη μεταφορά του στη σκηνή.
 • Οκτώ τραυματιοφορείς (τέσσερις του Νοσοκομείου αι τέσσερις Εθελοντές), σε δύο ομάδες, μεταφέρουν από την ανάνηψη των χειρουργείων έναν χειρουργημένο ασθενή με φορείο-basket μέσω κλιμακοστασίου στη σκηνή, και μία ασθενή με φορείο-κουβέρτα από τη Γυναικολογική στη σκηνή. Αφού τους παραδώσουν, επιστρέφουν στο κτίριο και μεταφέρουν με τον ίδιο τρόπο τους δύο ασθενείς (Χειρουργείων και Γυναικολογικής) στη σκηνή.
 • Ενημερώνονται οι τέσσερις από τους οκτώ τραυματιοφορείς, ένας νοσηλευτής με τον απαραίτητο εξοπλισμό για ΚΑΡΠΑ, ένας ιατρός Κ/Δ και ένας ιατρός Αναισθησιολόγος, να παρευρίσκονται στο ισόγειο του ανελκυστήρα με εγκλωβισμένο άτομο (πρόπλασμα) ώστε να διενεργήσουν ΚΑΡΠΑ. Μετά τον απεγκλωβισμό μεταφέρεται με φορείο στη σκηνή.
 • Ενημερώνονται οι υπόλοιποι τέσσερις από τους οκτώ τραυματιοφορείς, δύο διοικητικοί υπάλληλοι (οι ίδιοι με το πρώτο συμβάν), ένας ιατρός χειρουργός και δύο νοσηλευτές, να παρευρίσκονται στον χώρο επέμβασης της Πυροσβεστικής στη ΜΤΝ ώστε να παραλάβουν τους τέσσερις ασθενείς.
 • Δίνεται εντολή στη Διοικητική Υπηρεσία να μεταβούν στην πύλη τρεις υπάλληλοι για να κατευθύνουν τα οχήματα της Π.Υ. στους χώρους των συμβάντων.

Πραγματοποιείται κλήση στην Πυροσβεστική η οποία καταφθάνει σε περίπου πέντε λεπτά. Ενημερώνονται για τα σημεία όπου πρέπει να επέμβουν. Η φωτιά αντιμετωπίζεται και απεγκλωβίζεται ο τεχνικός. Δίδονται οι πρώτες βοήθειες-οξυγόνο από τον νοσηλευτή, και με τροχήλατο φορείο μεταφέρεται στη σκηνή – θάλαμο νοσηλείας. Μετά τον απεγκλωβισμό από τα μπαλκόνια του κτιρίου της ΜΤΝ, οι δύο πρώτοι περιπατητικοί ασθενείς και ο κλινήρης ελαφρά τραυματίας, μεταφέρονται πεζοί με συνοδεία δύο διοικητικών υπαλλήλων και ενός νοσηλευτή στη σκηνή, ενώ ο κλινήρης βαριά τραυματίας δέχεται φροντίδα για σταμάτημα της αιμορραγίας. Καθώς δεν λειτουργεί ο αξονικός του Νοσοκομείου και υπολειτουργούν τα Χειρουργεία, αποφασίζεται να διακομισθεί σε γειτονικό Νοσοκομείο. Γίνεται κλήση στο ΕΚΑΒ και επιβιβάζεται για διακομιδή στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Μετά τον απεγκλωβισμό από τον ανελκυστήρα, διαπιστώνεται ότι ένας χρήζει ΚΑΡΠΑ λόγω ανακοπής. Παρέχεται ΚΑΡΠΑ και μεταφέρεται ο ασθενής στην σκηνή.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ