“Κύριε πρωθυπουργέ:

  • στηρίξτε τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Θράκη που την ξεχάσατε.
  • σταματήστε την ομηρία της Θράκης από την Eldorado.
  • σεβασμός σε όλους ανεξαιρέτως του πολίτες”

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου πραγματοποίησε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020.

Ασκώντας έντονη κριτική στις πολιτικές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, τόνισε με έμφαση, μεταξύ άλλων: «Ξεχάσατε τη μεσαία τάξη για την οποία μιλούσατε προεκλογικά και υποσχόσασταν φοροελαφρύνσεις. Στήνετε το κομματικό κράτος της δεξιάς για να βολέψετε τα δικά σας παιδιά. Εκποιείται όπως όπως, όσο όσο, τη δημόσια περιουσία, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, που την δίνετε σε ιδιωτικό μονοπώλιο, ενώ εμείς στην περιφέρεια και στη Θράκη περιμένουμε να κατασκευασθούν τα δίκτυα και να δούμε φυσικό αέριο. Σηκώνουμε το ενεργειακό βάρος όλης της χώρας και έχουμε ενεργειακή φτώχεια».

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την αναφορά του στη ΔΕΘ για επέκταση της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη και με αφορμή την ιστορική επέτειο συμπλήρωσης των εκατό ετών ενσωμάτωσης της Θράκης στην ελληνική επικράτεια, του είπε από το βήμα της Βουλής: «Αυτό δεν είναι δώρο, αυτό είναι καταστροφή, είναι παραγωγική υποβάθμιση της περιοχής», και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει “τέλος σε αυτήν την ομηρία. Θα είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσατε να κάνετε για τα εκατό χρόνια της Θράκης μας”.

Αναφερόμενος στα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός ότι η Θράκη θα αποτελέσει το πρότυπο ανάπτυξης για την χώρα, τόνισε: «Μέχρι σήμερα δεν κάνατε τίποτε. Μηδέν εις το πηλίκο. Η περιοχή έχει ανάγκη από μία βιώσιμη ανάπτυξη. Στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, που συνθλίβεται από το παρεμπόριο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της κτηνοτροφίας που καταστρέφεται, της αλιείας που συρρικνώνεται. Σας καλώ να αποζημιώσετε άμεσα τους παραγωγούς που επλήγησαν το καλοκαίρι από ακραία χαλαζόπτωση, τους καπνοπαραγωγούς που αναμένουν μάταια αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει στήριξη του ΔΠΘ, με την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων. Σημαίνει αναβάθμιση του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας για τη διέλευση λεωφορείων και φορτηγών. Σημαίνει κατασκευή της δεύτερης μονάδας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή. Σημαίνει σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της περιοχής».

Ο βουλευτής καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί όπως είπε «δεν έχει ούτε κοινωνικό, ούτε αναπτυξιακό πρόσημο».