• Διεκδικητικός Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020:
«Μιλώ για τους μη προνομιούχους της Θράκης».
  • “Αποζημιώστε άμεσα από τα ΠΣΕΑ τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης για το 2018”.
  • “Αποκαταστήστε τις αδικίες από το χαμένο κοινωνικό μέρισμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους ΚΕΑ, τους ανέργους και τους φτωχούς αγρότες με εισοδήματα μικρότερα των 7.000 ευρώ τον χρόνο”.
  • “Δημιουργήστε ειδικό φορολογικό καθεστώς καυσίμων για τη Ροδόπη ώστε να μην εκρέουν τεράστια κεφάλαια στη Βουλγαρία”.
  • “Η εικόνα των μέχρι σήμερα πολιτικών της νέας κυβέρνησης δεν μου αφήνει περιθώρια να πιστέψω ότι θα δουλέψει για τους πολλούς αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ”.

Συνέχεια των πρόσφατων τοποθετήσεων του στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπήρξε η ομιλία του Βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020 που ξεκίνησε το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Ιλχάν Αχμέτ όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει επιλέξει να μιλά στη Βουλή για τους μη προνομιούχους της Θράκης και της Ροδόπης, για τους αγρότες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και την ισότητα· για τα ελλείμματα στην εκπαίδευση και τη διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν τα αιτήματα της Θράκης για τη θέσπιση ειδικών κινήτρων και κριτηρίων για την ενίσχυση του τόπου· για να βγει η περιοχή από τη χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση που την κατατάσσει στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά μεταξύ των ελληνικών περιφερειών στους δείκτες ευημερίας με ποσοστό 46% επί του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σε αυτή την τελευταία του ομιλία για το 2019, ο Βουλευτής Ροδόπης ζήτησε επιτακτικά από την Κυβέρνηση, καταβολή αποζημιώσεων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τις ζημιές των καπνών από τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν στη Ροδόπη το πρώτο τρίμηνο του 2018 και οδήγησαν στην ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής. Μάλιστα αυτή τη φορά ο Ιλχάν Αχμέτ κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και υπηρεσιακό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, από το οποίο πιστοποιείται το τεράστιο μέγεθος της ζημιάς που δικαιολογεί την καταβολή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. “Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι διάκριση κατά της Θράκης”, ανάφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον παρακαθήμενο στα υπουργικά έδρανα, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Τέλος, αφού μίλησε για οργή των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας από το κόψιμο του κοινωνικού μερίσματος, ο Ιλχάν Αχμέτ έκανε ειδική αναφορά στην εφαρμογή διαφοροποιούμενου καθεστώτος στον ειδικό φόρο καυσίμων για την Ροδόπη προκειμένου να σταματήσει η εκροή τεράστιων κεφαλαίων στη γειτονική Βουλγαρία και να ευνοηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι της Ροδόπης αλλά και οι επαγγελματίες που ασχολούνται στον τομέα της εμπορίας και διακίνησης των υγρών καυσίμων. Ήταν η πρώτη φορά που διατυπώθηκε για την περιοχή μας ένα ανάλογο αίτημα από του βήματος της Βουλής.

Η ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ:

“Ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας προϋπολογισμός που έρχεται από το παρελθόν, γυρίζοντας προκλητικά την πλάτη του στο μέλλον. Μοιάζει για άλλη μία χρονιά με λογιστικό βιβλίο μικρομεσαίας επιχείρησης όπου καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα χωρίς κανένα αναπτυξιακό όραμα, χωρίς καμία σύνδεση με τα μεγάλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Φυσικά – και παρά τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης – προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 7 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη. Είναι ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, αφού και πάλι τα βασικά θύματα είναι τα μικρομεσαία εισοδηματικά στρώματα. Και αυτό όχι μόνο, γιατί οι πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις δεν αφορούν τελικά τα εισοδήματα εκείνων που πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και γιατί η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας παραμένει ετεροβαρής θίγοντας τους οικονομικά ασθενέστερους. Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι. Η ανάπτυξη χωρίς το πρόσημο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης καταλήγει να εξυπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών, τους πλουσίους σε βάρος των φτωχών, τους ευνοημένους του συστήματος σε βάρος των μόνιμων υποζυγίων του.

Και επειδή προέρχομαι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που είναι η φτωχότερη Περιφέρεια της Ελλάδας σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες ευημερίας της EYROSTAT, θα μιλήσω σήμερα για τους Μη Προνομιούχους. Εκείνους δηλαδή τους συμπολίτες μας που με την αναδιανομή του πλούτου που εφάρμοσε η Προοδευτική Παράταξη τις προηγούμενες δεκαετίες κατόρθωσε να τους βγάλει από το κοινωνικό περιθώριο στο οποίο σήμερα βρίσκονται και πάλι δυστυχώς εγκλωβισμένοι.

Και έρχομαι στους αγρότες μας, στην πρωτογενή παραγωγή, που αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ροδόπης. Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το εκτεταμένο πρόβλημα από την νεκρωτική ίωση στην παραγωγή των καπνών της Ροδόπης το 2018, υποδείχθηκε από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες ως η πιο ασφαλής οδός αποζημιώσεων αυτή μέσω των ΠΣΕΑ. Οι τρεις προϋποθέσεις που τέθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταβολή των αποζημιώσεων, ήταν: α) να είχε προηγηθεί επιστημονική μελέτη, β) να είχε εκτιμηθεί το κόστος της δαπάνης μέσα από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, και γ) να είχε εκδοθεί ΚΥΑ όπου θα καθορίζονταν ο χρόνος και οι όροι κάλυψης των κινδύνων που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς του ΕΛΓΑ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ με τους οποίους είχα έρθει σε επαφή, πιστοποιούνταν ότι: α) η έκταση της καταγεγραμμένης ζημιάς ξεπερνούσε κατά πολύ το 30% που ορίζεται ως αναγκαία συνθήκη αποζημιώσεων, και β) οι ξηροθερμικές συνθήκες στη Ροδόπη από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα Ιουνίου του 2018, είχαν ευνοήσει την ανάπτυξη της ασθένειας του θρίπα και τη μετάδοσή της από τα μολυσμένα φυτά προς τα υγιή. Καταθέτω σε αυτό το σημείο στα πρακτικά το επίσημο υπηρεσιακό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Παρ’ όλα αυτά, και με την παρέλευση ενός ημερολογιακού έτους έκτοτε, ουδεμία αποζημίωση δόθηκε προς τους πληγέντες παραγωγούς της Ροδόπης, παρά μόνον η οριζόντια αποζημίωση των 100 ευρώ προς τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας από τα deminimis. Ο κ. Βορίδης σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, από του βήματος της Βουλής δήλωσε ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018. Και ότι αυτό θα γινόταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η μη εκπλήρωση της δέσμευσης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έναντι των αγροτών της Ροδόπης κρίνει την αξιοπιστία λόγων και έργων της κυβέρνησης απέναντι στους πιο φτωχούς ίσως αγρότες της Ελλάδας. Και δεν θα σταματήσω να διεκδικώ τη δίκαιη αποζημίωσή τους μέχρι να δω την υπόσχεση της κυβέρνησης να υλοποιείται.

Η απώλεια του Κοινωνικού Μερίσματος αποτελεί μία μεγάλη πληγή για τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μου στην Θράκη. Οι 5 στους 6 οικονομικά αδύναμοι πολίτες δεν θα πάρουν το Κοινωνικό Μέρισμα, και μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θέλω να σας μεταφέρω την οργή γι’ αυτή την συντελεσθείσα αδικία, ειδικά για τους μικρούς αγρότες με εισοδήματα μικρότερα των 7.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι μένουν όλοι έξω από αυτή τη σημαντική οικονομική ενίσχυση που αποτελούσε μία μεγάλη ανακούφιση για τις ανάγκες του βιοπορισμού τους.

Κύριοι της κυβέρνησης. Ο νομός Ροδόπης και πιθανότατα και άλλοι νομοί της βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα με γειτονικά βαλκανικά κράτη όπως είναι η Βουλγαρία, πλήττονται από μαζική εκροή συναλλάγματος που συνεπάγεται απώλεια εκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία και την εθνική οικονομία από τις μεγάλες διαφορές στις τιμές των καυσίμων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές αυτές χώρες. Καθίσταται συνεπώς απολύτως αναγκαία η εφαρμογή της οδηγίας 2003/96/ΕΚ/27.10.2003 με την οποία επιτρέπεται σε κράτος μέλος να εφαρμόζει διαφοροποιούμενα επίπεδα φορολογίας στα καύσιμα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Υπάρχει ευρωπαϊκό προηγούμενο με την Ιταλία. Η πολιτική αυτή όχι μόνο δεν νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά ίσα-ίσα προστατεύει από τον οικονομικό μαρασμό τους ακρίτες επαγγελματίες και συμβάλει στη διάσωση τεράστιων πόρων για την Εθνική μας Οικονομία, δίνοντας ταυτόχρονα αναπτυξιακό κίνητρο στην τοπική μας οικονομία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα ήθελα πραγματικά να έχω έναν λόγο να αισιοδοξώ για το μέλλον του τόπου μας και ειδικά για την ακριτική Θράκη των μεγάλων αναπτυξιακών ελλειμμάτων. Η εικόνα όμως που μέχρι σήμερα βγάζουν προς τα έξω οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης δεν μου αφήνει περιθώρια να πιστέψω ότι θα δουλέψει για τους πολλούς αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ. Γι’ αυτό και καταψηφίζω μαζί με τους συναδέλφους μου της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής αυτόν τον Προϋπολογισμό που φέρατε σήμερα ενώπιον μας”.