(VIDEO) Βουλή: Καμία απάντηση Σκρέκα σε Χαρίτου για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ των αγροτών της Ροδόπης

(VIDEO) Βουλή: Καμία απάντηση Σκρέκα σε Χαρίτου για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ των αγροτών της Ροδόπης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΡΟΔΟΠΗΣ (1)

Την απάντηση του υφυπουργού αγροτικής Κωνσταντίνου Σκρέκα σε ερώτησή του για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ροδόπης οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το καταστροφικό μπουρίνι του περασμένου Ιουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο που εξέδωσε, αναφέρει:

“Καμία προκαταβολή αποζημίωσης δεν προβλέπεται να δοθεί στους πληγέντες αγρότες του νομού Ροδόπης που είχαν ολική καταστροφή, ενώ θα είναι διπλά χαμένοι, αφού ο υφυπουργός δεν δεσμεύθηκε να ληφθεί κανένα πρόσθετο μέτρο ώστε να δοθεί στην ώρα της η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος. Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε σήμερα Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Σκρέκας. Επιπλέον ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο αίτημα να γνωστοποιήσει στη Βουλή τη φερόμενη υπουργική απόφαση για αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ για τη Ροδόπη, ενώ έκανε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ωθεί ανοικτά την ασφάλιση των αγροτών στις ιδιωτικές εταιρείες”.

Ο κ. Χαρίτου έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα: για το αν θα καταβληθεί μέρος της αποζημίωσης ως προκαταβολή σε όσους υπέστησαν ολική καταστροφή, αν θα καταβληθεί στην ώρα της η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, αν η υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται μέσα στον Νοέμβριο για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ αφορά τις ζημιές μόνο του 2019 ή και αυτές του 2018.

“Ουσιαστικά με την απάντηση του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κων. Σκρέκας απέκλεισε κατηγορηματικά την καταβολή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες!”, τονίζει ο κ. Χαρίτου και συμπληρώνει πως στο ερώτημα γιατί δεν δέχθηκε την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ που πρόσφατα του ζήτησε η διοίκηση του Οργανισμού ώστε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες αποζημιώσεων για καταστροφές που ήταν ήδη γνωστές, “δεν απάντησε και περιορίστηκε να πει ότι ο σημερινός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει προκαταβολές αποζημιώσεων”.

Για την συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος για την οποία υπάρχει έντονη ανησυχία ανάμεσα στους παραγωγούς, ο υφυπουργός, όπως υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτου, “αρνήθηκε να δεσμευθεί σε πρόσθετα μέτρα ώστε να καταβληθεί κανονικά η συνδεδεμένη ενίσχυση στους πληγέντες που δεν καλύπτουν την απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα παράδοσης ανά στρέμμα (πλαφόν), και αρκέστηκε να παρουσιάσει τη γνωστή διαδικασία ανάληψής της”. Απαντώντας, δε, στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για πολύ καλή χρόνια με υψηλές αποδόσεις στο βαμβάκι αλλά πολύ χαμηλές τιμές, τις χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας, παραδέχτηκε ότι “πράγματι οι τιμές στο βαμβάκι είναι πολύ χαμηλές”.

Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή δήλωση του υφυπουργού ότι θα αξιοποιηθούν κοινοτικές ενισχύσεις για ασφαλιστικές καλύψεις από ιδιωτικές εταιρείες, ουσιαστικά ως επιδότηση ασφάλιστρου, κάλεσε την κυβέρνηση “να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ΕΛΓΑ και στον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του, ώστε να καλύπτει και τα νέα προβλήματα που φέρνει η κλιματική αλλαγή”.

Τέλος, ο βουλευτής, ζήτησε από τον υφυπουργό να συνεχίσουν το έργο με τις αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΛΓΑ που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, και να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες μελέτες ώστε να έχουν ένα βιώσιμο δημόσιο φορέα.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood