Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ επανεξελέγη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών, Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, κατά την 51η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου του κλάδου που διεξήχθη στην Αθήνα.

Η εξέλιξη διατηρεί την παράδοση της Ροδόπης που τη θέλει να εκπροσωπείται σε κεντρικό επίπεδο τα τελευταία τριάντα συναπτά έτη.

“Το γεγονός αυτό για εμάς σημαίνει ευθύνη”, σημειώνει ο κ. Βαφειάδης, “ευθύνη να εκπροσωπούμε τους συναδέλφους μας και να προασπίζουμε τα συμφέροντά τους, τόσο εντός του πλαισίου των γενικότερων πολιτικών που αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την επικράτεια, όσο και ειδικότερα όσον αφορά τα τοπικά μας ζητήματα”. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, “είμαστε ο πιο φτωχός νομός της χώρας και αυτό πρέπει πάση θυσία να το αντιστρέψουμε”.

Παράλληλα ο κ. Βαφειάδης, στην Αθήνα, μαζί με μέλη του Δ.Σ. της ΟΕΒΕΣ, επισκέφθηκαν το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Θεοδωράτο, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, αρμόδιο για θέματα παρεμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στους οποίους έθεσαν το χρόνιο ζήτημα του παρεμπορίου στη Ροδόπη και ζήτησαν άμεσες ενέργειες όπως:

  • σύσταση κλιμακίων για καθημερινούς σε 24ωρη βάση ελέγχους.
  • δημιουργία σταθμού-οικίσκου στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Μακάζα για την παροχή σύγχρονων μέσων ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.
  • αντιμετώπιση του ζητήματος των τιμών των καυσίμων στην περιοχή ώστε να καταπολεμηθεί ο άνισος ανταγωνισμός μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Αυτό που εισέπραξε ο κ. Βαφειάδης είναι η δέσμευση για πάταξη του παρεμπορίου ως θέμα “πρώτης προτεραιότητας” για την κυβέρνηση. Άλλωστε, συγκεκριμένα για τη Ροδόπη, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ, ο κ. Σταμπουλίδης φάνηκε να είναι γνώστης του προβλήματος.

Επίσης άμεσα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους η αντιπροσωπεία των Ροδοπιτών επαγγελματιών, αναμένεται να τοποθετηθεί ο οικίσκος-σταθμός στον κάθετο άξονα Κομοτηνή-Μακάζα. 

Ακόμη, κατά τις εν λόγω επαφές θίχτηκε και το επίσης φλέγον θέμα των τιμών των καυσίμων. Η πρόταση των εκπροσώπων της Ροδόπης, είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο της Τεργάστης όπου είχε παρατηρηθεί αντίστοιχο φαινόμενο με τη συνορεύουσα Σλοβενία, και με την έγκριση της Ε.Ε. θεσπίστηκε από το 2011 “ειδική καταναλωτική ζώνη”, με “επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης”, όπως αναφέρει ο κ. Βαφειάδης.

Τέλος, επαναδιατυπώθηκε το αίτημα για εγκατάσταση διοδίων στον κάθετο άξονα, προκειμένου αφενός να προκύψει οικονομικό όφελος από τα κύματα των τουριστών-επισκεπτών από τα Βαλκάνια που επισκέπτονται τη βόρεια Ελλάδα μέσω της Νυμφαίας, και αφετέρου να περιοριστεί η διαρροή καταναλωτών από τη Ροδόπη προς τη Βουλγαρία.