ΦΩΚΙΑ 3– Ίσως αναπαραχθούν στην περιοχή!

Ένα σπάνιο και πανέμορφο θέαμα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες δύο τυχεροί συμπολίτες, στην παραλία Πλατανίτη Μαρώνειας.

Μια μεσογειακή αρσενική φώκια Monachus Monachus έκανε την εμφάνισή της σε ερημική τοποθεσία της ακτής, προκειμένου να πάρει κάποιες ανάσες ξεκούρασης, καθώς αυτήν την περίοδο, της αναπαραγωγής, τα αρσενικά καταναλώνουν πολύ ενέργεια αφού ζευγαρώνουν με περισσότερα από ένα θηλυκά…

ΦΩΚΙΑ 4

 

Τη φώκια εντόπισε ο κ. Γιώργος Κτενάς, ενώ η κ. Μαρία Καδρούδη τη φωτογράφισε και τη βιντεοσκόπησε. «Νοιώθω εξαιρετικά τυχερή που μπόρεσα να την πλησιάσω τόσο κοντά», λέει η κ. Καδρούδη, μην μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες ψαράδων, το θαλάσσιο πλάσμα κολυμπούσε με ταίρι, γεγονός που κατά την εκτίμηση της Mom (ελληνική, μη κυβερνητική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας), με την οποία επικοινώνησε ο κ. Κτενάς, σημαίνει οτι πιθανώς θα αναπαραχθούν στην περιοχή!

Η μεσογειακή φώκια “Mοναχός” (Monachus Monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας «Μοναχού» της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από εξακόσια ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη, και από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό. Ο μισός περίπου πληθυσμός, γύρω στα 250-300 άτομα, ζει στην Ελλάδα.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Στις ραψωδίες Δ΄ και Ο΄ της Οδύσσειας, γίνεται αναφορά σε αυτήν, στον πληθυντικό, ως φῶκαι. Αργότερα, ο Αριστοτέλης μελέτησε και περίγραψε διεξοδικά την φώκη στο έργο του Τῶν περὶ τὰ ζῷα ἱστοριῶν. Ο Γάλλος ζωολόγος Ζαν Ερμάν περίγραψε πρώτος στη σύγχρονη εποχή τη μεσογειακή φώκια, από τον ολότυπο της συλλογής του. Ονόμασε το είδος Phoca Monachus (φώκια μοναχός), πιθανόν λόγω κάποιας ομοιότητας που διέκρινε με τους καλόγερους, και όχι σύμφωνα με παλαιότερες αντιλήψεις λόγω του μοναχικού χαρακτήρα του είδους: οι δίπλες που σχηματίζει στο δέρμα της στην περιοχή του λαιμού, ίσως θυμίζουν τις πτυχές από την κουκούλα και το ράσο των μοναχών. Ο Τζον Φλέμινγκ κράτησε το όνομα monachus αλλά το αναβάθμισε σε γένος με ομώνυμο ειδικό Monachus Monachus.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μήκος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται μεταξύ 2-3 μέτρων, ενώ το βάρος τους φθάνει έως και τα 350 κιλά, με τα θηλυκά να είναι λίγο μικρότερα από τα αρσενικά. Το σώμα τους καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, μήκους περίπου μισού εκατοστού. Το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό γκρίζο και μπεζ στα θηλυκά, μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο στα αρσενικά, πολλές φορές διάστικτο και με ανοιχτόχρωμα σημεία στον αυχένα, τον λαιμό και την κοιλιά. Στα αρσενικά είναι ιδιαίτερα εμφανής και ευδιάκριτη η λευκή κηλίδα στην κοιλιά. Οι μεσογειακές φώκιες ζουν μέχρι και 45 χρόνια, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 20, ενώ η σεξουαλική ωριμότητα ξεκινά στον πέμπτο χρόνο. Ζευγαρώνουν στο νερό και γεννούν κάθε 2 χρόνια -μετά από κύηση 10 μηνών και πάντα στη στεριά- συνήθως ένα μικρό, σπανιότερα δύο. Το νεογέννητο έχει μήκος περίπου ένα μέτρο, ζυγίζει γύρω στα 15 κιλά, και είναι ήδη ικανό να κολυμπήσει. Το δέρμα του καλύπτεται από μακρύ σκούρο τρίχωμα μήκους έως και 1,5 εκατοστά. Το τρίχωμα αυτό αντικαθίσταται μέσα σε δύο μήνες από το κοντό τρίχωμα των ενήλικων ζώων. Στην κοιλιά υπάρχει μία μεγάλη λευκή κηλίδα σαν μπάλωμα, της οποίας το σχήμα διαφέρει χαρακτηριστικά σε κάθε φώκια αλλά και μεταξύ των δύο φύλων. Η γαλουχία διαρκεί περίπου 3-4 μήνες, και μετά αρχίζει σιγά-σιγά να κυνηγά και να βρίσκει την τροφή του. Την περίοδο αυτή, και σε αντίθεση με άλλα είδη φώκιας, η μητέρα αφήνει το μικρό της μόνο του για κάποιες ώρες προς αναζήτηση τροφής.

Έχει παρατηρηθεί πως είναι πολυγυνικές, δηλαδή ένα ενήλικο αρσενικό διατηρεί ένα χαρέμι και ζευγαρώνει με περισσότερα από ένα θηλυκά.

Η γέννα λαμβάνει χώρα σε απομονωμένη σπηλιά με έξοδο προς την παραλία, αν και από παλιές περιγραφές, έως και τον 18ο αιώνα, φαίνεται πως γεννούσαν στις ανοιχτές αμμουδιές.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναπαραγωγική περίοδος, καθώς γενιούνται μικρά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι περισσότερες γεννήσεις όμως καταγράφονται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο πλημμυρίζουν και συχνότερα οι σπηλιές λόγω των φθινοπωρινών καιρικών συνθηκών και θαλασσοταραχών, με αποτέλεσμα τα ποσοστά θνησιμότητας των νεογνών να είναι μεγάλα.

ΦΩΚΙΑ 2

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου όπου ζει μεγάλη ποικιλία ειδών αλλά σε μικρούς σχετικά αριθμούς, φαίνεται να ευνοεί τη διατροφική προσαρμογή της φώκιας, η οποία δεν δείχνει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένα είδη. Αντιθέτως τρέφεται με μια ποικιλία από οστεϊχθύες, όπως σαργούς, συναγρίδες, γόπες, μπαρμπούνια, και κεφαλόποδα όπως χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια, αλλά και καρκινοειδή όπως καβούρια.

ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ

Σε σχέση με άλλα είδη φωκών, η μεσογειακή φώκια μπορεί να θεωρηθεί «παράκτιο είδος», καθώς φαίνεται ότι κινείται και κυνηγά την τροφή της κοντά στις ακτές και κυρίως ρηχότερα από την ισοβαθή των 200 μέτρων. Μέγιστος χρόνος κατάδυσης είναι 15-20 λεπτά. Οι περισσότερες καταδύσεις όμως γίνονται σε βάθος 30-40 μέτρα και διαρκούν γύρω στα 5-10 λεπτά. Έχουν πάντως την ικανότητα να καλύψουν σημαντικές αποστάσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες.

Η κατανομή της στον ελλαδικό χώρο είναι πολύ μεγάλη, αν και περιορισμένη αριθμητικά. Δείχνει σαφή προτίμηση σε απομονωμένες, βραχώδεις και δυσπρόσιτες νησίδες ή παράκτιες περιοχές.

ΦΩΚΙΑ 1

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι Μεσογειακές φώκιες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν ανοιχτές παραλίες για να ξεκουράζονται και να γεννάνε. Σήμερα όμως, λόγω τις ανθρώπινης όχλησης και τις καταστροφής του φυσικού της χώρου, έχει αποτραβηχτεί κυρίως σε απρόσιτες παράκτιες θαλασσινές σπηλιές. Οι σπηλιές αυτές, που μπορεί να έχουν μία ή και περισσότερες εισόδους πάνω ή και κάτω από την επιφάνεια του νερού, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι καταλήγουν σε παραλία (χερσαίο, σχετικά επίπεδο χώρο, με άμμο, βότσαλα, κροκάλες, είτε επίπεδο βράχο).

(πληροφορίες από wikipedia)