Στον απόηχο του θανάτου του 77χρονου από τον Εχίνο Ξάνθης, που σύμφωνα με ρεπορτάζ του xanthi2.gr του είχε γίνει τεστ για τον κορωνοϊό πριν τον θάνατό του καθώς υπήρξε συσχέτιση και με άλλα κρούσματα στον οικισμό, και το αποτέλεσμα που βγήκε μετά τον θάνατό του επιβεβαίωσε ότι ήταν θετικός στον ιό, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν επαναπατριστεί στην περιοχή και να πρόκειται να επαναπατριστούν προσεχώς, πολλοί μετανάστες εργάτες από χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης αλλά και την Τουρκία, με επακόλουθο η Ξάνθη να καθίσταται “υγειονομική βόμβα” με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πιθανότητες διασποράς της νόσου και σε όμορες περιοχές.

Ο οικισμός του Εχίνου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοί του τέθηκαν σε καραντίνα κατ’ οίκον περιορισμού για δύο εβδομάδες, ενώ μιλώντας στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, δεν κρύβει την ανησυχία του για το πλήθος των ξενιτεμένων Ελλήνων μουσουλμάνων που επέστρεψαν στις εστίες τους στα ορεινά χωριά του Δήμου Μύκης και για το αν τήρησαν την καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η κατάσταση θα είναι δύσκολη τις επόμενες ημέρες για τα χωριά της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Ροδόπης αλλά και σε περιοχές όπου είχαμε μαζικές επιστροφές στις εστίες τους ξενιτεμένων εργαζομένων. Πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Τουρκία και επαναπατρίστηκαν για να βρεθούν κοντά στις οικογένειες τους. Πολλοί από αυτούς φαίνεται πως ήταν φορείς και δεν το γνώριζαν, και έτσι ξεκίνησε το πρόβλημα. Πρέπει να δούμε σε ποιον βαθμό έχει υπάρξει μετάδοση του ιού σε άλλα μέλη της κάθε οικογένειας και συνολικά της κοινότητας. Υπολογίζω πως πρέπει να επέστρεψαν στην Ελλάδα περίπου χίλιοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Γαλλία. Πολλοί ήταν και στην Τουρκία είτε για δουλειές είτε ως φοιτητές. Όπως φαίνεται δεν γνώριζαν πως ήταν φορείς και μετέδωσαν τη νόσο. Με ανησυχεί επίσης για το εάν τήρησαν την καραντίνα και τα μέτρα ασφαλείας που είχαμε επισημάνει και εμείς ως Δήμος αλλά και η ελληνική κυβέρνηση με συνεχείς ανακοινώσεις και ενημερώσεις. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για κλειστές κοινωνίες με πολυμελείς οικογένειες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση τα επόμενα εικοσιτετράωρα».
Συστάσεις για το θέμα στους ανθρώπους της μειονότητας απηύθυνε για μια ακόμη φορά – μετά τη σχετική σύσκεψη θεσμικών εκπροσώπων της που προκάλεσε προ ολίγων ημερών – ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ:

Değerli soydaşlarım; Mustafçova belediyesine bağlı tüm köylerimizin ZORUNLU OLARAK karantinaya alınması sonucu ve sınırlandırmış olan dolaşım hakkı ASKIYA alınmış olup belediye sınırları içerisinde sokağa çıkma yasağının MUTLAK OLARAK uygulanmasına karar verilmesi sebebi ile , ACİL AÇIKLAMA Köylerimize Avrupa’daki çeşitli ülkelerden dönen soydaşlarımıza, öncelikle kendilerinin ve ailelerinin hayatlarını tehlikeye atmamaları için evde AYRI bir odada, hiç kimseyle temas etmeden, 14 gün yalnız kalmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyorum. Farkında olmadan taşıyabileceğiniz Coronavirüsü sevdiklerinize, köyünüzdeki herkese bulaştırabileceğinizi unutmayın!! Coronavirüs’ün Azınlığımız genelinde hızla yayılmasına ve can kayıpları yaşanmasına engel olmak, köylerdeki denetimi sağlayabilmekten geçmektedir. Bunun için her köyde muhtar ve azalara, özellikle 14 gün karantina zorunluluğu olanların takibini yapmada, ihtiyaçlarını karşılamada, her türlü yardımda bulunma konusunda önemli görev düşmektedir . Milletimiz ile birlikte şahsen Milletvekiliniz olarak 24 saat NÖBET tutmaya devam ediyor ve KÖYÜMÜZÜ KORUYORUZ

Δημοσιεύτηκε από Ilhan Ahmet στις Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

“Από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η ολική καραντίνα στον δήμο Μύκης της Π.Ε. Ξάνθης, αισθάνομαι την ανάγκη να καλέσω τους συμπολίτες μου ιδίως στα χωριά του νόμου μας, να είναι προσεκτικοί στην υποδοχή και φιλοξενία των επαναπατριζόμενων από την Ε.Ε. Να μεριμνούν ώστε να τηρείται ο κανόνας της καραντίνας των 14 ημερών. Οι φορείς, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι των οικισμών από την πλευρά τους, όλοι μας ανεξαιρέτως με αίσθημα αλληλεγγύης βοηθάμε τους συνανθρώπους μας αλλά και τους δίνουμε τις αναγκαίες πληροφορίες και συστάσεις για να παραμένουν στα σπίτια τους. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να συμβεί προκειμένου να να μην φθάσουμε σε καθολική απαγόρευση που θα εμποδίσει τους συμπολίτες αγρότες να βγουν ατομικά και να εργαστούν στα χωράφια τους σε μια εποχή που αυτό είναι συνυφασμένο με την οικονομική τους επιβίωση ενόψει της νέας καλλιεργητικής σεζόν που είναι μπροστά μας. Προστατεύουμε την υγεία μας, προστατεύουμε το χωριό μας, προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τον κίνδυνο διάδοσης της πανδημίας στην κοινότητα που απειλεί την υγεία μας και την κοινωνική συνοχή. Μένουμε σπίτι, παραμένουμε ασφαλείς”.