(VIDEO) Ίασμος Ροδόπης: Όλα έτοιμα για τη μεγαλύτερη…τσιπουροκατάσταση της Θράκης!

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ, ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ.
Πυρετώδεις προετοιμασίες από τις εθελόντριες της Γιορτής.

“Απόψε σας καλέσαμε, τραγούδια να σας πούμε / τον Ίασμο να υμνήσουμε και να τον σεβαστούμε. Η Παναγιά  εκεί ψηλά, στολίδι φωτισμένο / δίνει κουράγιο-δύναμη, στον κάθε πονεμένο. Ο πλάτανος αν γέρασε, του κόβουν τα κλαδιά του / μα οι ρίζες του είναι βαθιά, το μαρτυράει η καρδιά του. Μεσ’  τα στενά δρομάκια μας, καντάδες ν’ ακουστούνε / στις πέτρινες τις βρύσες μας, ξανά να δροσιστούμε. Παράδοση του Ίασμου, είναι τα παλιά τα αμπέλια / το τσίπουρο και το κρασί, που είναι ευλογημένα. Τα δυο τα τσιπουράδικα, παράδοση του τόπου / δίνουνε γλέντια και χαρές, στα σπίτια όλου του κόσμου. Ελάτε όλοι χωριανοί, τραγούδια για να πούμε / και τους καλούς περαστικούς, να τους υποδεχτούμε. Όμορφε γέρο-πλάτανε, χαρές πού ’χεις περάσει / τα μυστικά στον ίσκιο σου, έχουνε ξεθωριάσει”.

Με τους στίχους του τραγουδιού “Ίασμος”, της Ιασμιώτισσας Σουλτάνας Μαρκοπούλου, ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα της 3ης Γιορτής Τσίπουρου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου στις 2 και 3 Νοεμβρίου με την υποστήριξη του Δήμου Ιάσμου και της Περιφέρειας ΑΜΘ-Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

(VIDEO) Ίασμος Ροδόπης: Όλα έτοιμα για τη μεγαλύτερη...τσιπουροκατάσταση της Θράκης!Απώτερος στόχος του διημέρου – που καθιερώνεται πλέον ως η μεγαλύτερη γιορτή τσίπουρου στη Θράκη – είναι η ανάδειξη του Ιασμιώτικου Τσίπουρου αλλά και άλλων τοπικών προϊόντων.

Το παρών έχει προγραμματιστεί να δώσει και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα παραβρεθεί στη θεματική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, ενώ ακολούθως θα ξεναγηθεί στις πολιτιστικές δράσεις.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 2 Νοεμβρίου

 • 12:00 “Παντρέματα με Ιασμιώτικο τσίπουρο” στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου: Ο chef Αντώνης Μαυρίδης, με καταγωγή από τον Σώστη του Δήμου Ιάσμου, μαγειρεύει “παντρεύοντας” Θρακιώτικα προϊόντα με τσίπουρο Ιάσμου. Το αποτέλεσμα θα καταπλήξει το κοινό…!
 • 14:00 Λαϊκό-Δημοτικό πανηγύρι με τη Γωγώ Τσαμπά και τον Γιάννη Γκορίτσα – μαζί τους ο Κωνσταντίνος Μπανιώτης.


Κυριακή 3 Νοεμβρίου

 • 11:00 Ημερίδα με θέμα “Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην ΑΜ-Θ”, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου δημοτικού σχολείου, δίπλα στο γήπεδο, με δυνατότητα παρεμβάσεων-ερωτήσεων και διαλόγου. Συντονιστής: Αθανάσιος Ρουσινόπουλος, Γεωπόνος, Μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου. Θα αναπτυχθούν οι θεματικές ενότητες: α) “Διατήρηση, παρουσίαση, αξιολόγηση παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου”, β) “Από τον τρύγο στην απόσταξη-Πιστοποίηση ISO 22000-Πρότυπο ασφάλειας τροφίμων”, γ) “Προώθηση, διαφήμιση οινοποιητικών προϊόντων-Προγράμματα- Μέσα”, δ) “Οινοποιητικός εξοπλισμός”.
 • 12:00 Λαϊκός δρόμος 8 χιλιομέτρων και παιδική διαδρομή 800 μέτρων “IASMOS RUN 2019″. Συγκέντρωση δρομέων στο κέντρο του Ιάσμου στις 10:30. Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους. Θα απονεμηθούν αναμνηστικά μετάλλια και κύπελλα.

 • 12:30 “Γεύσεις του Ιάσμου κάτω από τ’ αμπέλια”. Ο chef Αντώνης Μαυρίδης με καταγωγή από τον Σώστη του Δήμου Ιάσμου, στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου, θα…μεγαλουργήσει εμπνευσμένος από τους αμπελώνες του Ιάσμου!
 • 15:00 Παραδοσιακό πανηγύρι με την “Εβρίτικη Ζυγιά” στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου συνοδεύουν ο Γιώργος Δρικούδης στο ακορντεόν και ο Βαγγέλης Ψαθάς στο κλαρίνο και στον ζουρνά – συμμετέχουν ο Χρήστος Ιωαννίδης στο ποντιακό τραγούδι και ο Παναγιώτης Στεφανίδης στην ποντιακή λύρα.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του διημέρου:

 • Η είσοδος στους χώρους της γιορτής είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
 • Επισκέπτες από τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Ιάσμου, θα μπορούν να επισκεφθούν τη γιορτή με δωρεάν μεταφορά με το λεωφορείο του Δήμου.
 • Τοπικά αποστακτήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να τα γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες τη μυσταγωγία της απόσταξης αλλά και να ενημερωθούν για τις ιδιαίτερες τεχνικές της παραγωγής αυτού του ξεχωριστού αποστάγματος της περιοχής.
 • Στον χώρο θα προσφέρονται εδέσματα της ώρας και σαλάτες που θα συνοδεύουν το τσίπουρο.
 • Έκθεση Θρακομακεδονικών προϊόντων θα λειτουργεί μέσα και έξω από το προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου Ιάσμου.
 • Μέλη του συλλόγου θα διαθέτουν στους επισκέπτες λαχνούς μικρού κόστους που θα αντιστοιχούν σε δώρα μεγάλης αξίας.
 • To Μουσείο Aγροτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς θα είναι ανοιχτό για ξενάγηση κατά τις ώρες 12:00 – 15:00.
 • Λεωφορεία των ΚΤΕΛ Ροδόπης και Ξάνθης θα εκτελούν ΔΩΡΕΑΝ δρομολόγια ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 • Από Κομοτηνή προς Ίασμο, στις 12:00 και στις 14:00, ως εξής: ΚΤΕΛ-ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟ-ΙΚΑ- ΣΩΣΤΗ-ΠΟΛΥΑΝΘΟ.
 • Από Ίασμο προς Κομοτηνή, στις 21:00.
 • Από Ξάνθη προς Ίασμο, στις 14:00, ως εξής: ΚΤΕΛ-ΠΛΑΤΑΝΙΑ-ΚΙΜΕΡΙΑ-ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ-ΣΕΛΕΡΟ-ΣΟΥΝΙΟ-ΑΜΑΞΑΔΕΣ-ΚΟΠΤΕΡΟ.
 • Από Ίασμο προς Ξάνθη, στις 21:00.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 • Από Κομοτηνή προς Ίασμο, στις 11:00 και στις 14:00, ως εξής: ΚΤΕΛ-ΤΣΑΝΑΚΛΕΙΟ-ΙΚΑ-ΣΩΣΤΗ-ΠΟΛΥΑΝΘΟ.
 • Από Ίασμο προς Κομοτηνή, στις 21:00.

“Προσκαλούμε, λοιπόν, και περιμένουμε να υποδεχτούμε όλους τους Ροδοπίτες στον Ίασμο, για να επιμορφωθούμε, να τρέξουμε, να γευτούμε μαζί άφθονο Ιασμιώτικο τσίπουρο, και να εμπνευστούμε από τις δημιουργίες του συντοπίτη μας chef Αντώνη Μαυρίδη. Κι όλα αυτά, υπό τους ήχους μουσικών σχημάτων που κλέβουν την παράσταση όπου εμφανίζονται”, αναφέρει ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου και υπεύθυνος επικοινωνίας της Γιορτής, Ηλίας Μπούκας, στο κάλεσμά του.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood