Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η εικόνα της αποχώρησης από τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, του πρύτανη Αλέξανδρου Πολυχρονίδη και των αντιπρυτάνεων Μαρίας Μιχαλοπούλου και Φώτη Μάρη, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης και συζήτησης της πρότασης του Δήμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για χρηματοδότηση με 12,5 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Προγράμματος “Φιλόδημος” με σκοπό την ανάπλαση του κτιριακού συγκροτήματος της Παλαιάς Νομικής και του ευρύτερου αστικού περιβάλλοντος της περιοχής (δείτε ΕΔΩ: έργο-“μαμούθ”). Οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών, ζήτησαν αντί αυτού, τη συνέχιση της παραχώρησης της χρήσης των εν λόγω κτιρίων από τον Δήμο στο ΔΠΘ – παραχώρηση που υφίσταται από το 1974 – ενόψει της διεκδίκησης εκ μέρους τους από το επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, χρηματοδότησης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ωστόσο, δεδομένης της διαβεβαίωσης του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής οτι ο σχεδιασμός του έργου του Δήμου προβλέπει αφενός την παραμονή του πανεπιστημίου στους εν λόγω χώρους, αφετέρου την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, με έργα αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και με τη βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου τους, η πρόταση του Δήμου προκρίθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων – η “Σύμπραξη Προοπτικής” δια του επικεφαλής της Αντώνη Γραβάνη έκανε λόγο για “κακό χειρισμό” του θέματος από τη διοίκηση – γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των πανεπιστημιακών. Υπήρξαν αντιπαραθέσεις σε υψηλούς και πολύ υψηλούς τόνους, εκτός από τις φορές που τον λόγο είχε ο πρύτανης.
Συγκεκριμένα:
Δήμαρχος, Γιάννης Γκαράνης: “Είπαμε ποτέ οτι θα φύγει το πανεπιστήμιο από εκεί; Το πανεπιστήμιο θα παραμείνει εκεί και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε σε ότι χρειάζεται, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Το θέμα είναι οτι μπορούμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή και να την κάνουμε στολίδι της πόλης. Ποιο είναι το πρόβλημα;”.
Πρύτανης ΔΠΘ, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης: “Συγχαρητήρια για τον σχεδιασμό των υπόλοιπων παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου, όμως την αναβάθμιση της παλιάς νομικής θέλουμε να την κάνουμε εμείς γιατί ως χρήστες των χώρων ξέρουμε τις ανάγκες”.
Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης ΔΠΘ, Μαρία Μιχαλοπούλου: “Κανένας δεν θέλει να εκβιάζει ούτε να εκβιάζεται. Τα πράγματα στο πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολα, όλα μειώνονται. Για πόσο καιρό κρίνει η Κομοτηνή οτι πρέπει να παραχωρήσει τα κτίρια; Δεν μας εμπιστεύεστε; Γιατί να μην την κάνουμε αυτή την παραχώρηση;”.
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνος Κωνσταντινίδης: Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη σχολικών κτιρίων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά οτι το 1ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίσμα και πως το 14ο Γυμνάσιο υφίσταται μόνο…στα χαρτιά, και πρότεινε να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό και η μετεγκατάσταση στον χώρο του ειδικού σχολείου και του ΕΕΕΕΚ Κομοτηνής, κάτι που αν συμβεί θα καταστήσει το σημείο όπως υπογράμμισε, “πρότυπο για όλη την Ελλάδα”.
Επικεφαλής “Σύμπραξης Προοπτικής”, Αντώνης Γραβάνης: “Δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να διαπληκτιζόμαστε με το πανεπιστήμιο. Είναι ντροπή γιατί ως δημοτική αρχή δεν δείξατε ενδιαφέρον ή σθένος να φέρετε το θέμα νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο”.
Επικεφαλής “Σπάρτακου”, Κώστας Καραΐσκος: “Είδαμε πολύ καθαρά ποιος προκάλεσε τους διαπληκτισμούς. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα ελληνικά μας. Ο δήμαρχος διαβεβαιώνει οτι δεν διακυβεύεται τίποτα σε σχέση με τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι άλλο είναι το διακύβευμα… Κοροϊδευόμαστε τώρα; Και άλλο πράγμα είναι οι πρυτανικές αρχές, και άλλο πράγμα το πανεπιστήμιο. 35 εκατομμύρια δίνονται για κτιριακά στην πανεπιστημιούπολη. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου; Απαράδεκτο να προσπαθούν να προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας”.
Επικεφαλής “Πολη-τικής ανατροπής”, Ελένη Λαφτσή: “Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους και θέλω να το αποδώσω στο στο πάθος και στην αγάπη τους για το πανεπιστήμιο και την πόλη και το αντιπαρέρχομαι. Το θέμα είναι να παράσχουμε τη διαβεβαίωση οτι το θελουμε και το στηρίζουμε το πανεπιστήμιο. Για μένα, εφόσον υπάρχει ρητή διαβεβαίωση οτι δεν θα παρεμποδιστεί η χρήση των χώρων από το πανεπιστήμιο, πρέπει να υποβάλλουμε αυτή την πρόταση” (σ.σ. του Δήμου).
Επικεφαλής παράταξης “Ξε-κίνημα για την πόλη”, Τάσος Βαβατσικλής: Ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός και πρώην δήμαρχος, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, για να καταλήξει: “Τέτοιου είδους καταγγελίες και κατηγορίες από τις πρυτανικές αρχές δεν τις δέχομαι. Το υπουργείο παιδείας έχει λεφτά ας χρηματοδοτήσει το πανεπιστήμιο”.
Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου: “Πραγματικά δεν κατανοώ τα αίτια αυτής της στάσης… Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις αντιδράσεις…”.
Δείτε το βίντεο με όσα διημείφθησαν: