Για ανοησίες και fake news μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στα περί κατάληψης ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και την τουρκική στρατοχωροφυλακή.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή, προέκταση, επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της δηλώσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη. Επ’ αυτού η Ελλάδα απάντησε αρνητικά. Είπαμε ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και δεν έχουμε κανένα λόγο να τις γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του φράχτη. Κατόπιν αυτού το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».
Επεσήμανε, δε, οτι «η τουρκική πλευρά επιδιώκει την ένταση, ωστόσο η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα».
Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ο Νίκος Δένδιας απάντησε: «Η SUN υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί κατάληψης από Τούρκους 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους. Το χειρότερο είναι ότι αυτόν τον απολύτως ψευδή ισχυρισμό τον υιοθέτησε κατ’ αρχήν ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και μετετράπη σε στοιχείο διαλόγου στην ελληνική δημόσια ζωή, μέσω διαφόρων προσώπων στα τηλεοπτικά μέσα. Υπερακόντισε, δε, την ανοησία αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του με ρώτησε αν ο ελληνικός στρατός υποχώρησε επί ελληνικού έδαφος εν όψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής».
2ce6eae8 screenshot 82 Εμφατικά ο Υπουργός, συμπλήρωσε: «Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς. Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ».
Πρόσθεσε, δε, με νόημα: «Είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό».
Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών: