• Θα είναι κρίμα να γυρίσουμε στις περιπέτειες της περιόδου 2010-2014. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι στα χέρια των πολιτών.
  • Το διακύβευμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων, ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω.
  • Η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα”.
  • Το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης επιβλήθηκε από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην εκπομπή “Η επόμενη μέρα” της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Τα βασικά σημεία των απαντήσεων του Πρωθυπουργού:

“Άλλη αναμέτρηση η μάχη για τις εθνικές εκλογές”

“Έχουμε επίγνωση και των δυσκολιών και των τάσεων, αλλά και των δυνατοτήτων μας. Το αποτέλεσμα είναι στα χέρια των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 7 Ιουλίου. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτε απολύτως. Είναι άλλη αναμέτρηση αυτή, με διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα. Αν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή αν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψηφίσαν στις εκλογές του ‘15 και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή απείχαν, δεν ψήφισαν ΝΔ – κι αν δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15, που επέλεξαν μικρότερα κόμματα κι είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών“.

“Να μην επιστρέψουμε σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε”

“Αν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές όπως είναι αυτές που πρεσβεύει το πρόγραμμα της ΝΔ, τότε θα γυρίσουμε στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-2014 και είναι κρίμα για τη χώρα”. Μιλώντας ο κ. Τσίπρας για το ασφαλιστικό τύπου “Πινοσέτ” που καταλογίζει στη ΝΔ, είπε ότι πρόκειται για ένα “σύστημα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα που με χίλια βάσανα καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο, και αυτό θα ευνοήσει μόνο τα κέρδη κάποιων ιδιωτών και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, άρα θα κληθεί να τα καλύψει το δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις, και αν δεν έχει να τα καλύψει το δημόσιο, θα έρθουν πάλι να μας προσφέρουν προγράμματα “σωτηρίας”. Αυτά είναι πράγματα που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να αποφύγει να συζητήσει τέτοια θέματα.

“Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας”

Όποιος πάρει το μπόνους των πενήντα εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας. Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων, ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω”.

Έρχεται τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου

Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 αναλαμβάνει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, και κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει στη Βουλή και να ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως και τους ποινικούς κώδικες. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει “όχι” σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Πρωθυπουργό;

Να αναθεωρήσει τη στάση του και να συμφωνήσει και σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθύμισε ότι είχαν αυτή την ευκαιρία ο Κώστας Σημίτης με τον Κώστα Καραμανλή, ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου, και ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και αναρωτήθηκε τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και λέει “όχι”, αφού έχει και την υπεροχή της διαφοράς στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

“Η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα”

“Η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, και σχολιάζοντας οτι “δυστυχώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης”, επέκρινε και τη ΝΔ ως προς αυτό δεδομένης της στάσης της απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Ακόμη ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης επιβλήθηκε “από αυτούς που σήμερα παρουσιάζονται ως δήθεν λυτρωτές της”, και πρόσθεσε: “Εμείς θα επιχειρήσουμε να γίνει ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος παρ’ ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να το αποφύγει. Εμείς έχουμε εξαγγείλει μείωση φόρων”. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ για κρυφή ατζέντα στοιχεία της οποίας “ξεφεύγουν” ενίοτε από στελέχη της.

“Η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά”

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις, του καταλόγισε ότι δεν μίλησε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο οκτάωρο, και επισήμανε πως αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά. Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3%, δηλαδή ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Εν είδει και αυτοκριτικής σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα, και τόνισε ότι “αυτό δεν είναι αφήγημα μεσαίας τάξης”, αλλά “υποχρέωσή μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα”. Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων, και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής “ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε – γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο – το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία· το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε “δεν αντέχω” το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα”. Είπε ακόμη ότι ο λαός έχει την ευθύνη να αποφασίσει για την επόμενη μέρα της χώρας, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα.