68 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 25 βρέφη και παιδιά, που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, διέσωσε το αλιευτικό σκάφος «Καπετάν Φώτης 2» μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης έξι μποφόρ.

Οι διακινητές είχαν εγκαταλείψει τους πρόσφυγες και αυτοί κάλεσαν το «100» ζητώντας βοήθεια. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό το οποίο κάλεσε τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν προς παροχή συνδρομής. Στο σημείο έφτασε η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης 2» που περισυνέλλεξε με ασφάλεια όλους τους πρόσφυγες οι οποίοι είχαν προορισμό τη Μυτιλήνη, και συνοδεία πλωτού του λιμενικού τους μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου με τη βοήθεια και των υπηρεσιών του τοπικού Δήμου, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες (πολλοί αντιμετώπισαν συμπτώματα ναυτίας και υποθερμίας), τροφή και ρουχισμό.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο της μηχανότρατας Παναγιώτη Καραβέτη, το φουσκωτό στο οποίο εγκαταλείφθηκαν οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες, έμπαζε νερά και τα παιδιά έκλαιγαν. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τα παιδάκια που είχαν απλωμένα τα χέρια… Μας φώναζαν, μας κοιτούσαν στα μάτια και εκλιπαρούσαν… Πήραμε πρώτα τα παιδιά, μετά τις γυναίκες, κι έπειτα τους υπόλοιπους…», είπε περιγράφοντας τη συγκλονιστική εμπειρία του, και συμπλήρωσε πως κάθε συνάδελφός του θα έκανε το ίδιο: «Έτυχε να ήμουν εγώ. Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιούμαστε 15 αλιευτικά. Όποιος κι αν ήταν θα έκανε το ίδιο, δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε κάτι διαφορετικό».