Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στην Κομοτηνή, εξ’ αφορμής και πρόσφατης ΚΥΑ που προβλέπει κλείσιμο των τελευταίων έξι χωματερών που λειτουργούν στην περιοχή. Παρών στην συνεδρίαση, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου κ. Λαμπάκη, κι ο σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ Βασ. Λιόγκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων , σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του στην περιφέρεια.
Η ανάγκη για προσαρμογή της χώρας σε σύγχρονες λογικές διαχείρισης αποβλήτων οδήγησαν στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και προβλέπει μια ιεράρχηση στις μεθόδους διαχείρισης, “ορθολογική, επιστημονικά ορθή και πιο σύγχρονη. Πρόληψη της παραγωγής, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση των υλικών και διάθεση του υπολείμματος που είναι και το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας. Όλα αυτά συνιστούν μια ανατροπή στη διαχείριση σε σχέση με αυτό που ξέραμε” σημειώνει ο κ. Λιόγκας.
“Τα απόβλητα σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται πλέον πόρος προς αξιοποίηση” τονίζει ενώ προσθέτει πως σε συνδυασμό, με την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και με την αξιοποίηση αυτού του πόρου “θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το άλμα πραγματικότητα, από τα σχέδια που υπάρχουν σήμερα”.
Η περιφέρεια ΑΜΘ -όπως και το σύνολο των περιφερειών- καλείται μέσω του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) , να ενσωματώσει αυτές τις πολιτικές και προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα επεξεργασίας αποβλήτων, που υπολείπονται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Η ένταξη των έργων υποδομής στον περιφερειακό σχεδιασμό συνιστά προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους, από την άλλη όμως θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί κι η κατάρτισή του, όπως διευκρινίζει.
Παράλληλα ο ίδιος αναφέρει ότι “μπορεί να γίνει ένα μεγάλο άλμα στην ανακύκλωση στην περιφέρεια με τη λειτουργία των 5 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων”.