Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου, και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), με ελεύθερη είσοδο – Μια παραγωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ).

Peace Talk.  Η πρόβα για την αληθινή συμφιλίωση.

Ποιά είναι η πόλη των γυναικών; Στη προκειμένη περίπτωση η Κομοτηνή. Πώς έρχεται μια πόλη σε μια άλλη πόλη; Πώς ακούει η Θεσσαλονίκη τη Θράκη; Πώς αφυπνίζονται οι πόλεις τη στιγμή που ακούγονται οι λέξεις τους; Υπάρχει μια γλώσσα των πόλεων; Υπάρχει. Υπάρχει μια συμφιλίωση που συμβαίνει στο κέντρο της σύγκρουσης; Υπάρχει. Υπάρχει μια χαρά που ζευγαρώνει με την αλήθεια; Υπάρχει.

Είκοσι δύο χρόνια μετά, ξανά στη Θεσσαλονίκη. Τότε με τα “Ρήγματα στη Σιωπή: Πώς Διδάσκεται η Τόλμη”, τώρα με το “Peace Talk”.

Τι είναι το Peace Talk; Κατά την εμπνεύστρια και σκηνοθέτιδα του έργου, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, «το  Peace Talk  είναι μια διαδικασία, δεν είναι ένα τετελεσμένο όριο. Είναι ένας χώρος, ένα έδαφος που συμβαίνει σε μια θεατρική σκηνή αλλά και όταν είναι μαζί οι γυναίκες που το αποτελούν. Το θέατρο προβάλλει τη διαδικασία κι η διαδικασία φιλοξενεί τη στιγμή που γίνεται. Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο με “αγγέλους” δύο φιλοσόφους: τον Αριστοτέλη και τον Avicenna, και αναζητήσαμε τα σύνορα, γιατί είμαστε στα σύνορα μ’ εαυτό, με άλλο εαυτό, με γλώσσα, μ΄ άλλη γλώσσα, με μητρική όραση, με άλλη όραση, με αφή, με άλλη αφή».

  • Σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Χριστιάνα Λαμπρινίδη.
  • Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης.
  • Φωτογράφος: Άγγελος Μίχας.
  • Φωτιστής: Γιάννης Τζατζανάς.
  • Διεύθυνση παραγωγής: Μανόλης Σάρδης.
  • Παίζουν με κείμενα δικά τους: Δανάη Δερμεντζοπούλου, Έφη Καλεντερίδου, Βιβή Κολεντζαρίδου, Άννα Ξενοδοχίδου, Θεανώ Πασχάλη,  Ελένη Στεργιάδου – Καρακατσούλη, Σοφία Τερζή, Νετζιλά Τσαούς, Τζαχιδέ Χασεκή.

Παράλληλη δράση:

Το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου, του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα φιλοξενήσει στις 9 Δεκεμβρίου (11:00-15:00, στην αίθουσα συνεδρίων του πανεπιστημίου), τις γυναίκες-συντελεστές του έργου, σε μια συνάντηση εργασίας με θέμα “Αστικές εμπειρίες: Γυναικεία εξαίρεση και επιθυμία, θρυμματισμένη μνήμη και κρυφό σώμα”, δεδομένου οτι το Peace Talk έρχεται να ανακαλέσει και να προκαλέσει μνήμες και αναπαραστάσεις ειρηνικής ή συγκρουσιακής αστικής συμβίωσης, και για τη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχουν οι: Άννα Βιδάλη, Τάνια Βοσνιάδου, Θωμάς Κοροβίνης, Αίγλη Μπρούσκου και Χριστιάνα Λαμπρινίδη. Συντονίζει η: Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Σχολιάζουν οι γυναίκες / πρωταγωνίστριες της παράστασης.