Με το «Βραβείο Αξίας», τίμησαν τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Οι Πομάκοι της Θράκης» που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, Καθηγητή Μανώλη Βαρβούνη, τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώθηκε το συνέδριο.

Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας των Βραβείων, κ. Βίκυ Μπαφατάκη, η κριτική επιτροπή του οργανισμού προχώρησε στην απόφαση της βράβευσης του καθηγητή, αναγνωρίζοντας την εθελοντική του προσφορά στην ανακάλυψη και καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, τα τελευταία χρόνια υπό τον κ. Βαρβούνη, έχουν συγκεντρωθεί περί τις 3.500 χειρογράφων από τον ελλαδικό χώρο αλλά και από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Γεωργία.

Η απονομή έλαβε χώρα κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου. «Τιμή και ευθύνη», χαρακτήρισε τη βράβευσή του ο κ. Βαρβούνης, υποσχόμενος: «Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω, όσο μπορώ καλύτερα».