Το ΤΕΕ Θράκης θα διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη / Ρωγμή εντοπίστηκε και στην παλιά γέφυρα / Παρερμηνεία των ισχυρισμών του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ / Έκκληση από τις αρχές προς τον κόσμο να μην προσεγγίζει το σημείο / Ξεκινά η δημιουργία «μητρώου γεφυρών ΑΜ-Θ».

Για συμβάν που προκαλεί πολλά ερωτήματα, έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τονίζοντας ότι θα γίνει εις βάθος έρευνα για την αναζήτηση των αιτιών.

Η ΣΑΕ 055 περί «πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες», του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, διαφαίνεται ως η μοναδική αυτή την ώρα δυνατή πηγή χρηματοδότησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μετά από σχετικές ενέργειες του IMG 20170911 121203προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κ. Κώστα Χουβαρδά, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα ει δυνατόν εργασίες αναστύλωσης της γέφυρας του Κομψάτου του Δήμου Ιάσμου, τμήμα της οποίας κατέρρευσε τα ξημερώματα της Κυριακής 10/9. «Εξετάσαμε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η περίσταση ως «έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να διεκδικήσουμε αντίστοιχη χρηματοδότηση, ωστόσο δεν υφίστανται ανάλογα κριτήρια», σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Ροδόπης, αναφέροντας ως τη μοναδική διαφαινόμενη εναλλακτική λύση το προαναφερθέν πρόγραμμα του Υπ.Εσ., υπό προϋποθέσεις πάντως και αυτό, και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένο ποσό…

Αδύνατη η ανάπτυξη στρατιωτικής γέφυρας «Μπέλεϊ»

IMG 20170911 121334Αυτοψία στη γέφυρα διενήργησαν και μηχανικοί του στρατού, μετά από συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη και σχετική διαταγή του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά. Μάλιστα εξετάστηκε η δυνατότητα ανάπτυξης μεταλλικής γέφυρας «Μπέλεϊ», όμως οι ανισόσταθμες όχθες του ποταμιού και το ανάγλυφου του εδάφους, απέκλεισαν τελικά την εν λόγω λύση. Παρ’ όλ’ αυτά, και για κάθε περίπτωση, οι μηχανικοί του τοπικού στρατού που συμμετείχαν στο ΣΟΠΠ υπό τον Διοικητή της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχο Γεώργιο Χατζηγεωργίου, έθεσαν στη διάθεση της Περιφέρειας τα στρατιωτικά μηχανήματα.

Ρωγμή εντοπίστηκε και στην παλιά γέφυρα, της οποίας η στατική επάρκεια ελέγχεται – Το ΤΕΕ Θράκης θα διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη στη γέφυρα που κατέρρευσε

IMG 20170911 121350Την ίδια ώρα, και μετά από την απόφαση του ΣΟΠΠ να απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων και από την παλαιότερη γέφυρα της περιοχής, αναμένεται η τελική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για τη στατική της επάρκεια προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα να δοθεί στην κυκλοφορία τουλάχιστον για τα οχήματα κάτω των 3,5 τόνων. «Η κατάσταση εκτιμάται. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε το παραμικρό. Από τον οπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ρωγμής», δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Κώστας Δερνεξής.

Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας που επίσης συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, «πρόκειται για μια γέφυρα που είχε κατασκευαστεί για συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ροές, που βρίσκεται σε αχρησία επί τριάντα περίπου χρόνια, ασυντήρητη, με παντελή έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης».

Εν τω μεταξύ, το έργο του ελέγχου αυτής της παλαιότερης γέφυρας, δυσχεραίνεται έτι περεταίρω, λόγω της μη ύπαρξης σχετικού τεχνικού φακέλου, καθώς πρόκειται για έργο που κατασκευάστηκε κατά τις δεκαετίες του ’50-’60…  

Στο ΤΕΕ πάντως, ανατέθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στη γέφυρα που κατέρρευσε, η οποία θα εκτελεστεί από εξειδικευμένους μηχανικούς, και μάλιστα άμεσα και ενόσω το ποτάμι δεν έχει νερό.

Σήμανση και φωτισμός στη διαδρομή Πολυάνθου – Αμβροσίας, μέσω Μωσαϊκού – Γαλήνης – Ιάσμου / Μέριμνα για την ασφαλή διέλευση της ιρλανδικής διάβασης

IMG 20170911 121118Τούτων δοθέντων, και ενόψει της διεξαγωγής πλέον της κυκλοφορίας του συνόλου των οχημάτων από τη διασταύρωση Πολυάνθου – Αμβροσίας, μέσω Μωσαϊκού – Γαλήνης – Ιάσμου, και αντίστροφα, εκ μέρους του Τμήματος Τροχαίας επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να υπάρξει επαρκής σήμανση και οδοφωτισμός στους συγκεκριμένους δρόμους, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ, εστιάζοντας κυρίως στη μεταφορά μαθητών, ζήτησε να υπάρξει σχετική μέριμνα για την ασφαλή διέλευση από την ιρλανδική διάβαση της Αμβροσίας-Πολυάνθου.

Παρερμηνεία των ισχυρισμών του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ

IMG 20170911 132629 1Αναφορικά με τους ισχυρισμούς του δημάρχου Ιάσμου Καδή Ισμέτ ότι είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για κινδύνους που εγκυμονούσε η γέφυρα, διαπιστώνεται πως προκλήθηκαν σύγχυση και εντυπώσεις, καθώς η κατάρρευση του τμήματος της γέφυρας, συνέπεσε περίπου χρονικά, με έγγραφό του, στο οποίο μετέφερε οχλήσεις δημοτών του Δήμου Ιάσμου για λακούβες στο οδόστρωμα, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει το τελευταίο εικοσαήμερο υψομετρικές ανωμαλίες στο κατάστρωμα της γέφυρας με κίνδυνο πρόσκλησης ατυχημάτων. Το έγγραφο εστάλη στις 31/8 και παρελήφθη από την Περιφέρεια στις 4/9. Κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας διαπίστωσε τις φθορές και προέβη σε «ενέσεις πίσσας».

Οι κυβερνητικοί Βουλευτές

IMG 20170911 121138Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν και οι Βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ. Ο πρώτος ενημέρωσε το όργανο ότι επικοινώνησε με το γραφείο του Υπουργού Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι «είναι στη διάθεσή μας», ο δε δεύτερος ζήτησε την εισαγγελική παρέμβαση για τη διαλεύκανση των αιτιών του συμβάντος.

Ξεκινά εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε – Ελέγχονται όλες οι γέφυρες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, δε, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκδόθηκε ανακοίνωση με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η διοίκηση της Περιφέρειας:

  1. Ζητήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Θράκης η εκπόνηση έκθεσης πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια κατάρρευσης της γέφυρας και η υποβολή προτάσεων για την αποκατάστασή της.
  2. Ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης η κατάθεση έκθεσης διαπίστωσης των πραγματικών περιστατικών με καταγραφή του ιστορικού μελετών κατασκευής, συντηρήσεων και κατάρρευσης της γέφυρας.
  3. Ζητήθηκε από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειακών Ενοτήτων η κατάθεση έκθεσης αυτοψίας όλων των γεφυρών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου στη συνέχεια να καταρτιστεί μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος μητρώο όλων των γεφυρών της Περιφέρειας με βάση το επίπεδο ασφάλειας της κάθε γέφυρας.
  4. Αποφασίστηκε η άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης για την αποκατάσταση ή ανακατασκευή της γέφυρας που κατέρρευσε.