No 741822

– Αφορολόγητο 12.000 ευρώ / Πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,90 € / Κατώτατος μισθός 751 ευρώ / Επιστροφή Δώρου Χριστουγέννων χαμηλοσυνταξιούχων / Δραστική μείωση συμμετοχής στα φάρμακα / Ρύθμιση οφειλών σε 84 δόσεις / 300.000 θέσεις εργασίας / Κατάργηση ΕΝΦΙΑ / Δωρεάν ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά / Δωρεάν σίτιση άπορων οικογενειών / Σεισάχθεια για τα «κόκκινα δάνεια» / Αύξηση πόρων για την αυτοδιοίκηση / Επανασύσταση ΕΡΤ.

– «Δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε – Είναι ζήτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης».

Εκλογές, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, δεσμευόμενος να βάλει «τέλος στην φορολογική φρενίτιδα» και να τερματίσει τη λιτότητα.

«Ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας, στοχοθετώντας εμφατικά:

– Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. «Έγινε για τη Γερμανία το 1953, να γίνει και για την Ελλάδα το 2014», υπογράμμισε.

– «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπολοίπου, ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

– Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

– Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

– Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη, και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

– Ανάδειξη ως επίσημης ελληνικής θέσης του θέματος του κατοχικού δανείου. «Καθαρές κουβέντες. Το γνωρίζουν πλέον οι εταίροι μας. Θα γίνει επίσημη ελληνική θέση από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούμε στο τιμόνι της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.  

Δείτε την απαγορευμένη ομιλία του κ. Τσίπρα:

Ως πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή, γι’ αυτό και επανέλαβε το αίτημα για τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης. Με στόχο μια λύση ανάλογη με αυτήν που έδωσε η Διεθνής Διάσκεψη του Λονδίνου για την ίδια τη Γερμανία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τους κυρίους Α. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «αρνούνται να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα», επικαλούμενος «την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών από τα κοράκια της διεθνούς κερδοσκοπίας, εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κ. Μέρκελ, αλλά και εκεί όπου η υπερχρεωμένη Ελλάδα συντάχθηκε με τα συμφέροντα των κερδοσκόπων, απέχοντας από τη ψηφοφορία». Κατά τον κ. Τσίπρα, πρόκειται για «μια στάση που αναδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, μιας κυβέρνησης που δεν λογοδοτεί απ’ ότι φαίνεται στον ελληνικό λαό, αλλά στα λόμπι των δανειστών και των διεθνών κερδοσκοπικών funds».

Ταυτόχρονα, εγκάλεσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο ότι «έφτασαν στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία αδιαφορώντας για το κόστος στην ελληνική οικονομία και εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή».

«Ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν συνεχιστεί η καταστροφή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Ζητάμε εκλογές γιατί δεν μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός. Ζητάμε εκλογές γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη, για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας στην Ευρώπη».

Με κεντρικό σύνθημα «δεν υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά οτι «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», και παρουσίασε ένα «ρεαλιστικό, υλοποιήσιμο και κοστολογημένο σχέδιο κοινωνικής ανακούφισης, ανόρθωσης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση», υπό τον τίτλο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» της χώρας, το οποίο θα αντικαταστήσει από το βράδυ κιόλας των εκλογών το μνημόνιο, και θα βασίζεται στους τέσσερις πυλώνες:

α. Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης.

β. Επανεκκίνησης της Οικονομίας.

γ. Ανάκτησης της Εργασίας.

δ. Θεσμικού και Δημοκρατικού Μετασχηματισμού του Πολιτικού Συστήματος.

tsipras5

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης – ασπίδα προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, εκτιμώμενου κόστους 2 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει:

Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης – Επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 ευρώ ανά λίτρο.

Δραστική μείωση έως μηδενισμό της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) – δωρεάν πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές υγείας.

Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη  έως 700 ευρώ – Σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων / Σταδιακή αποκατάσταση, σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες 13ου μισθού σε όλους.

Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, και ανθρωπιστικές οργανώσεις, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης από τον προς επανίδρυση Οργανισμό Εργατικής Εστίας, με αξιοποίηση των παλαιών, εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων, με στόχο σε πρώτη φάση την εξασφάλιση 25.000 διαμερισμάτων και με επιδότηση ενοικίου 4 ευρώ ανά τ.μ.

Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια ανέργους και για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, ετήσιας διάρκειας, για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Επαναφορά αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ – Θέσπιση κοινωνικά δίκαιου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) με προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο, που  δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών – Άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον 30% – 35%.

Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014, και ρύθμιση αποπληρωμής τους σε 84 μηνιαίες δόσεις, με το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να μην ξεπερνά το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη / Αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία / Σε περιπτώσεις συνδυασμού φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κ.λπ. – Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο – Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα που εντάσσονται στη ρύθμιση – Χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.

Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη – Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

– Θεσμοθέτηση «νέας σεισάχθειας» για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», με διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, και αναπροσαρμογή των οφειλών ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη – Επ’ αόριστον παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αξίας έως 300.000 ευρώ – Νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων, δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών – Με δυο λόγια, «δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών».

 

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, που θα επιφέρει αναπτυξιακό αποτέλεσμα: μόνο τον πρώτο χρόνο, θα αυξήσει της εγχώρια ζήτηση κατά 0,75% και το ΑΕΠ κατά 0,5% ενώ επιπλέον θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.

Επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Κατάργηση των μαζικών και της ενοικίασης εργαζομένων.

– Υλοποίηση διετούς προγράμματος δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ.

Διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

– Έναρξη διαλόγου με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη».

– Σταδιακή αύξηση των πόρων για την αυτοδιοίκηση.

– Δραστική περιστολή της βουλευτικής ασυλίας.

-Δημιουργία πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης, δημοκρατικής, πολυφωνικής, και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση – Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Ρύθμιση το ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια – Ενίσχυση των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης.

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ

Ο κ. Τσίπρας, ανέφερε και βασικές πηγές χρηματοδότησης των δεσμεύσεών του:

Από τα μέτρα και τις διαδικασίες ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων αναμένεται διπλό όφελος, κοινωνικό και οικονομικό: από τη μια θα ανακουφιστούν οι πολίτες και θα αποκατασταθεί η φοροδοτική ικανότητά τους, και από την άλλη θα υπάρξει αντιστροφή της ύφεσης και επανεκκίνηση της οικονομίας.

– Από τα 68 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αναμένεται να επαναβεβαιωθούν και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις σε βάθος επταετίας, τουλάχιστον τα 20, και υπολογίζεται πως τον πρώτο χρόνο θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, περίπου 3 δισ.

– Τουλάχιστον 3 δισ. κατά τον πρώτο χρόνο, υπολογίζεται να μπουν στα δημόσια ταμεία, από την αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα, και προβλέπει:

Α. αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού.

Β. αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.

Γ. επίσπευση τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας.

– Σε ότι αφορά τα 5 δισ. του κόστους του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, θα προέλθουν: 4,5 δισ. από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020, και 500 εκ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Δεκατρία προγραμματικά περιφερειακά συνέδρια

Της ομιλίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, έπονται ανοιχτά συνέδρια σε όλες τις περιφέρειας της χώρας. «Ανοίγουμε έναν μεγάλο κύκλο διαλόγου και συναπόφασης με τους πολίτες. Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία μακράς πνοής στη μεγάλη, συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Δεν είναι απλή προγραμματική επιλογή. Είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας. Είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.