«Η εικόνα μας στην κοινωνία δεν είναι καθόλου καλή. Είμαστε σε φθίνουσα πορεία, και αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επανακάμψουμε»

«Με τις ασκούμενες πολιτικές έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα το πλειοψηφικό ρεύμα που μας έδωσε διαδοχικές νίκες: μεγάλα τμήματα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας διαλύονται παραγωγικά και οικονομικά, και περιθωριοποιούνται κοινωνικά».

«Έχω ζήσει την εποχή του “Δαμανακισμού”, του “αρχηγισμού”… Δεν νοσταλγώ τίποτα, αλλά δεν με εμπνέει και η σημερινή εποχή».

Όχι μόνο αίσθηση, αλλά και δυσφορία, στους συντρόφους του που δεν θέλουν να βλέπουν και να ακούν την πραγματικότητα, προκάλεσε ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, με την τοποθέτησή του στο συνέδριο του κόμματος.

«Πατήσαμε την κορυφή του λόφου μετά από μια επώδυνη πορεία, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η εικόνα που έχουμε μέσα στην κοινωνία δεν είναι καθόλου καλή. Έχουμε πληγεί πολιτικά, είμαστε σε φθίνουσα πορεία, προφανώς λέμε ότι είναι η “φωτογραφία” της στιγμής, αλλά αν δεν γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, υπάρχει κίνδυνος αυτή η κατάσταση να παγιωθεί», επισήμανε κατ’ αρχήν ο κ. Χαρίτου.

Εξηγώντας τη σκέψη του, υπογράμμισε: «Με τις ασκούμενες πολιτικές έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα η κοινωνική συμμαχία των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με τους αυτοαπασχολούμενους και τα μεσαία στρώματα , η συμμαχία που διαμόρφωσε εκείνο το πλειοψηφικό ρεύμα το οποίο μας έδωσε διαδοχικές νίκες».

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως «αν δεν το λάβουμε αυτό υπ’ όψιν, και αν δεν επανασχεδιάσουμε πολιτικές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επανακάμψουμε».

Ο κ. Δημ. Χαρίτου στο βήμα του συνεδρίου.
Ο κ. Δημ. Χαρίτου στο βήμα του συνεδρίου.

Αναλύοντας περαιτέρω τη συλλογιστική του, και διερμηνεύοντας εύστοχα τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, τόνισε εμφατικά: «Δεν πείθουμε μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων και τμήματα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που νοιώθουν ότι τα βάρη και οι θυσίες στις οποίες υποβάλλονται, τόσο με τα υφεσιακά όσο και με τα φορολογικά μέτρα, δεν θα πιάσουν τόπο, δεν έχουν καμιά αξία, δεν δίνουν καμιά διέξοδο και προοπτική. Ενώ αναγνωρίζουν την ανάγκη να επωμιστούν μεγάλο μέρος των βαρών, δεν αναγνωρίζουν ρόλο και προοπτική στο πολιτικό μας σχέδιο. Τα όσα, δε, με ασαφή και γενικόλογο τρόπο υπαινισσόμαστε, για επανεξέταση υφεσιακών και άλλων μέτρων, όχι μόνο δεν πείθουν, αλλά εντείνουν την αβεβαιότητα και δημιουργούν και επιθετικότητα». Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα όποια  χρηματοδοτικά εργαλεία δεν αφορούν όλους, και διαμήνυσε ότι αυτά «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα σαφές και κατά το δυνατόν δεσμευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Ακόμη, διαπίστωσε «μια μονομέρεια στις ασκούμενες πολιτικές» και παραδέχτηκε ότι «δίνουμε την εντύπωση στην κοινωνία ότι μας ενδιαφέρει αποκλειστικά ο δημόσιος τομέας, σε μια περίοδο μάλιστα που μεγάλα τμήματα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας διαλύονται παραγωγικά και οικονομικά, και περιθωριοποιούνται κοινωνικά».

Τέλος, και εν μέσω αντεγκλήσεων με συντρόφους του από το ακροατήριο, κατέληξε με νόημα: «Αυτές τις μέρες συνάντησα αρκετούς συντρόφους με τους οποίους ζήσαμε την εποχή του απόλυτου μονολιθισμού, την εποχή του “Δαμανακισμού”, του “αρχηγισμού”… Δεν νοσταλγώ τίποτα, αλλά δεν με εμπνέει και η σημερινή εποχή».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Δημήτρη Χαρίτου: