– Κορυφαίο γεγονός το Διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή.

– Ασπίδα προστασίας της καπνοκαλλιέργειας από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γ. Παυλίδη.

Με στόχο την ανάδειξη και την προστασία των ιδιαίτερων στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον καπνό ανατολικού τύπου, μπασμά, της Θράκης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης φιλοξένησε στην Κομοτηνή το Διεθνές Φόρουμ Καπνού 2015 μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη προς τη Διεθνή Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (International Tobacco Grower’s Association-ITGA) που εδρεύει στην Πορτογαλία.

Ο κ. Παυλίδης εξέφρασε τη βούλησή του να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους τοπικούς καπνοπαραγωγούς, «ώστε να μην αδικηθούν και να μην πληγεί το προϊόν», υπογραμμίζοντας την άριστη ποιότητα του προϊόντος, το γεγονός ότι η καλλιέργειά του συνιστά τη μόνη ουσιαστική πηγή εσόδων για 10.000 οικογένειες της περιοχής, καθώς και το ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν στελέχη καπνοβιομηχανιών όπως η Phillip Morris και ο Παπαστράτος, καθώς και εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Καπνού, που είχαν συνομιλίες με μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, τοπικούς φορείς και αρχές, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν πολιτικοί εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, τον Λίβανο, τη Σερβία, την Κιργιζία και την Τουρκία.

Ο Εκπρόσωπος των καπνοπαραγωγών στην Ελλάδα κ. Αλέξανδρος Κοντός, υπογράμμισε τον ρόλο της παραγωγής καπνού και τη στήριξη της απασχόλησης σε μια εποχή που εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Στα συμπεράσματα του Φόρουμ δεσπόζει το αίτημα των καλλιεργητών προς τις κυβερνήσεις να ανοίξουν επίσημο διάλογο με στόχο να προωθηθούν προς συζήτηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των δραστικών μέτρων που προωθούνται, όπως οι ομοιόμορφες συσκευασίες και η απαγόρευση συστατικών, τα οποία πλήττουν οικονομικά και κοινωνικά τις καπνοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε με έμφαση ο Πρόεδρος της ITGA, Francois van der Merwe.

Ο Πρόεδρος των καπνοπαραγωγών Ροδόπης κ. Εσάτ Χουσεΐν, έπλεξε το εγκώμιο του Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία, και εξήρε τη στήριξή του προς τους καλλιεργητές και το προϊόν του καπνού.