Συγκλήθηκε σήμερα στην αίθουσα “Γεώργιος Παυλίδης” της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης το τοπικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), υπό τον επικεφαλής του, Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Νίκο Τσαλικίδη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των φορέων, την πρόληψη πιθανών πλημμυρικών φαινομένων, και την αντιμετώπιση κινδύνων από ενδεχόμενες χιονοπτώσεις και παγετό κατά τη χειμερινή περίοδο.

Τη συνεδρίαση συντόνισαν ο κ. Τσαλικίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Κώστας Χουβαρδάς, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης κ. Δημήτρης Παπαλεξίου, και η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κρυστάλλω Γεωργιάδου, ενώ παρόντες ήταν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανισμών, υπηρεσιών και σωμάτων ασφαλείας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στους εκπροσώπους των εθελοντικών οργανώσεων, η δράση των οποίων όπως τόνισε «αποτελεί παράδειγμα προς όλους μας». Σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, «η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος. Για τον λόγο αυτό σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ προκειμένου να συζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή μας τη χειμερινή περίοδο. Ο περσινός χειμώνας ήταν βαρύς και επίπονος. Ωστόσο όλοι θεωρώ πως λειτουργήσαμε άμεσα και βρεθήκαμε άμεσα στα σημεία που έχρηζαν προσοχής. Όλοι οι φορείς που βρισκόμαστε εδώ απαιτείται να έχουμε σωστό συντονισμό, συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό. Είμαι βέβαιος πως μέσα από τον σημερινό διάλογο θα ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις και κυρίως εποικοδομητικές, που θα συμβάλλουν στο να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα».

Από την πλευρά της η κ. Γεωργιάδου τόνισε «τη σημασία που έχει η σωστή συνεννόηση και η ετοιμότητα από όλους τους φορείς, οι οποίοι πρέπει να επισημάνουν τα στοιχεία που χρήζουν προσοχής, ο καθένας στον δικό του τομέα», ενώ ο κ. Χουβαρδάς επισήμανε μεταξύ άλλων «την αναγκαιότητα σωστού σχεδιασμού για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων».

Απόψεις ακούστηκαν από όλους τους παρευρισκομένους με γνώμονα τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τη χειμερινή περίοδο, με έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση, ενώ από όλους συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα της σωστής και άμεσης ενημέρωσης.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Κομοτηνής, της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, του ΕΚΑΒ,  της Πυροσβεστικής, της Τροχαίας, του Στρατού, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, της Διεύθυνσης Δασών, του Λιμενικού, της Αεροπορίας, της Εγνατίας Οδού Α.Ε., της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, της ΕΟΔ Ροδόπης, του Ερυθρού Σταύρου και της Διεύθυνσης τεχνικών έργων.