Την ώρα που η τοπική κοινωνία της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αγωνιούσε για την τύχη της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και κατ’ επέκταση για την τύχη των 170 εργαζομένων και των οικογενειών τους, η Ευρωβουλευτής και Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, έριχνε «λάδι στη φωτιά», με δηλώσεις που έκανε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας την Πέμπτη στο «Ράδιο Παρατηρητής», η κ. Σπυράκη σημείωνε μεν ότι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη Νέα Δημοκρατία, υπενθύμιζε ωστόσο τη σαφή τοποθέτηση του κόμματός εναντίον της διαγραφής του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» του Xanthi Channel δήλωσε πως η εταιρεία γνώριζε για το πρόστιμο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος αγοράζει μία εταιρεία αγοράζει και τα βάρη της. Παράλληλα, η κ. Σπυράκη γνωστοποίησε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι να καταβληθεί τμηματικά από τη ΣΕΚΑΠ το επίμαχο πρόστιμο.

Η απάντηση ήρθε άμεσα, με ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον «γαλάζιο» πρώην Υπουργό, Αλέξανδρο Κοντό: «Δεν το γνώριζε (το πρόστιμο) ούτε ο Σαββίδης, ούτε οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. […]. Έγινε νομικός έλεγχος κανονικά και δεν είχε καμία αναφορά σε πιθανό πρόστιμο. Ούτε καν οι μέτοχοι, οι οποίοι πούλησαν μετοχές, γνώριζαν κάτι σχετικά με το πρόστιμο. Το πρόστιμο επεβλήθη μάλιστα 5 χρόνια… 5 ολόκληρα χρόνια μετά από το συμβάν το οποίο έγινε. Δεν το ήξερε κανείς. Βέβαια, υπάρχουν και ευθύνες του Τελωνείου. Γιατί δεν μπορείς 5 χρόνια να κρατάς κάτι και μετά από 5 χρόνια, όταν έχει έρθει νέος ιδιοκτήτης…». Στην ίδια συνέντευξη, στην «Ανοιχτή Γραμμή» του Xanthi Channel, ο κ. Κοντός κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Σπυράκη και δήλωσε εμφατικά ότι «κάνει λάθος!».

Έξω από τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να κινούνται πολλά τοπικά στελέχη της, αλλά και αυτοδιοικητικοί που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας από αυτούς είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να μη σταματήσει «ούτε για μια μέρα» η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ. «Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και δεν με ενδιαφέρουν οι απόψεις, από όπου κι αν προέρχονται, και ας είναι και από το ίδιο μου το κόμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαγναφέρης. «Αν υπάρχει θέμα με το πρόστιμο», επισήμανε, «να βρουν τους υπευθύνους, να τους τιμωρήσουν και να τα πάρουν από αυτούς που το δημιούργησαν».