Συγκλήθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ενόψει της θερινής περιόδου για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Συντονιστές ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Χουβαρδάς, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης Δημήτρης Παπαλεξίου, και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αλέξιος Αναστασίου, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οργανισμών, Υπηρεσιών και Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Κομοτηνής, του Δήμου Αρριανών, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Διεύθυνσης Δασών, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, της Εγνατίας Οδού, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ροδόπης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, της Μητρόπολης Μαρωνείας & Κομοτηνής, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Έβρου, του Ερυθρού Σταυρού και του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Κατά τη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών και δράσεων των Φορέων που περιβάλλουν το Πυροσβεστικό Σώμα στην πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, ενώ διαπιστώθηκαν τυχόν παραλείψεις και καθορίστηκαν οι ενδεδειγμένες δράσεις.

Κοινή συνισταμένη των απόψεων των συμμετεχόντων, ήταν η άμεση εφαρμογή ενιαίων δράσεων, ενώ επισημάνθηκε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΣΟΠΠ, με τους ενεργούς πολίτες και με τις εθελοντικές οργανώσεις.

Συμφωνήθηκε δε η ανάγκη σύγκλησης μιας νέας συνάντησης μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, για να οργανωθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Ο κ. Τσαλικίδης επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού για την πρόληψη πυρκαγιών και τόνισε:

“Η προστασία των δασικών εκτάσεων είναι χρέος για όλους μας. Η πρόληψη και ο σωστός συντονισμός είναι τα καλύτερα συστατικά μιας επιτυχημένης αντιμετώπισης κάθε πιθανού προβλήματος. Στόχος είναι μέσα από την κατάθεση ιδεών και απόψεων να προβλεφθούν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Το προηγούμενο καλοκαίρι σε γενικές γραμμές η παρουσία όλων μας ήταν έγκαιρη για την καταπολέμηση κάθε φαινομένου, με αποκορύφωμα την πυρκαγιά στην περιοχή του Κοπτερού στις 31 Αυγούστου, όπου όλοι δώσαμε άμεσα το παρών. Επιπλέον κίνητρο και στόχος είναι  η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να λειτουργούν ενσυνείδητα και να μην θέτουν  – έστω και άθελά τους – σε κίνδυνο τα δάση. Τέλος, απαιτείται η διατήρηση του δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Φορέων για την πιο άμεση αντιμετώπιση κάθε κινδύνου”.