Ο κ. Π. Σγουρίδης, πλαισιωμένος από τον πολιτευτή Ροδόπης των ΑΝΕΛ κ. Κωνσταντίνο Βουζουκίδη (δεξιά), και το μέλος της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, κ. Χρήστο Μαντζικίδη.

– «Τα δημοψηφίσματα είναι κυριαρχικό δικαίωμα αυξημένου Ενωσιακού κύρους που τα σέβονται τα ευρωπαϊκά Όργανα, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους γίνονται αποδεκτά».

– «Η Ελλάδα οφείλει τοκοχρεολύσια: 23,5 δισ. το 2015, 14 δισ. το 2016, 16 δισ. το 2017, 300 δισ. συνολικά ως το 2030!».

– «Μας ζητούν μέτρα που αποβλέπουν στην πλήρη απονεύρωση της ελληνικής οικονομίας».

– «Ξένοι και εγχώριοι κύκλοι επιθυμούν αντιμνημονιακή παρένθεση».

– «Οι πολίτες με ψυχραιμία να ψηφίσουν αυτό που λέει η καρδιά τους».

– «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όλος ο πολιτικός κόσμος καλείται να το διαχειριστεί».

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στην Κομοτηνή, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βουλευτής ΑΝΕΛ Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, με θέμα το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ο κ. Σγουρίδης ότι «δεν υπάρχει καμιά διαδικασία που να θέτει την Ελλάδα εκτός ευρώ», με έμφαση τόνισε οτι «τα δημοψηφίσματα είναι ο πυρήνας των ευρωπαϊκών Συνθηκών και κυριαρχικό δικαίωμα αυξημένου Ενωσιακού κύρους που οφείλουν να τα σέβονται τα ευρωπαϊκά Όργανα για να μην παρανομούν στις πρωτογενείς Συνθήκες, γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους γίνονται αποδεκτά». Και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, το «όχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, το «όχι» των Γάλλων στο Ευρωσύνταγμα, το «όχι» των Κύπριων στο Σχέδιο Ανάν.

Επιχειρηματολογώντας ως προς την υπεραξία ενός «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής, σημείωσε: «Την πολιτική στην Ε.Ε. την έχει αντικαταστήσει η οικονομική διαχείριση· η οποία όμως δεν είναι δημοκρατία, αφού η οικονομική ολιγαρχία καθοδηγεί τους πολιτικούς. Εμείς λέμε το αντίθετο: ο λαός και η πολιτική πρέπει να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Γι’ αυτό δεχόμαστε διεθνές και εγχώριο πολιτικό και μιντιακό μπούλινγκ, γι’ αυτό έχουν πέσει λυσσαλέα πάνω μας με ωμές παρεμβάσεις τρομοκράτησης του λαού».

Ο κ. Σγουρίδης θύμισε πως «σε τοκοχρεολύσια η χώρα μας οφείλει: 23,5 δισ. το 2015, 14 δισ. το 2016, 16 δισ. το 2017, 300 δισ. συνολικά ως το 2030!», επισήμανε πως για την κυβέρνηση καθοριστικό στοιχείο αποτελεί η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του μη βιώσιμου χρέους, καθώς «καμιά λύση δεν είναι βιώσιμη χωρίς ρύθμιση του χρέους», και εξήγησε το γιατί φτάσαμε στο δημοψήφισμα, κατακεραυνώνοντας εταίρους και Γιούνγκερ: «Αφενός δεν δέχονταν καμία συζήτηση για το χρέος, και αφετέρου ζητούσαν και ζητούν μέτρα που αποβλέπουν στην πλήρη απονεύρωση της ελληνικής οικονομίας». Περιγράφοντας αναλυτικά τη «διαδρομή» από τις κάλπες του Ιανουαρίου ως το Κυριακάτικο δημοψήφισμα, ανέφερε: «Στις εκλογές ο λαός έδωσε μια καθαρή εντολή: την επαναδιαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης, της μνημονιακής κατάστασης η οποία εξαθλίωσε τον λαό. Αμέσως μετά την ενδιάμεση συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση κατάθεσε σειρά προτάσεων, οι οποίες όμως συναντούσαν είτε την αδιαφορία είτε την ασαφή άρνηση είτε την απόλυτη άρνηση των δανειστών. Ποτέ δεν υπήρξε καμία ένδειξη των δανειστών ότι επιθυμούσαν συζήτηση για το χρέος. Και η απάντηση σε αυτό το θέμα ήρθε χθες από το ΔΝΤ, σύμφωνα με σχετική έκθεση του οποίου, απαιτείται κούρεμα του χρέους κατά 30% και παράταση αποπληρωμής του για 40 έτη. Η αντιπρόταση, δε, του κ. Γιούνγκερ, απέναντι στην τελευταία πρόταση της κυβέρνησης, η οποία έφτασε στα όρια των κόκκινων γραμμών της προτείνοντας μέτρα 8 δισ., μπορεί να μην έχει μεγάλη απόκλιση στα νούμερα, εμπεριέχει ωστόσο ένα καταλυτικό στοιχείο: Χτυπά την καρδιά της οικονομίας μας· χτυπά τον τουρισμό μας ζητώντας ΦΠΑ 23%, χτυπά τη ναυτιλία μας, ξαναβάζει φόρους στους φτωχούς, και δεν δέχεται να μπει έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000. Άρα η πρόταση Γούνγκερ αποσκοπεί στην απονεύρωση της ελληνικής οικονομίας για να παραδοθεί αυτή τελείως. Γι’ αυτό οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα, το οποίο θεωρούμε μέρος της διαπραγμάτευσης». Και διερωτήθηκε: «Συναινούμε στην απονεύρωση της οικονομίας μας, ή διεκδικούμε την ανάπτυξή της;».

Σχολιάζοντας τις απόψεις περί δημοψηφίσματος «άνευ αντικειμένου», βάσει του ισχυρισμού ότι «δεν υφίσταται πλέον πρόταση των δανειστών», θύμισε ότι «καμία πρόταση των δανειστών δεν ήταν ποτέ υπογεγραμμένη. Όλες, που έγιναν και μνημόνια, ήταν προτάσεις ανυπόγραφες που έπαιρναν νομιμοποίηση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και μας λέγανε “δεν βάζουμε εμείς τα μέτρα αλλά η κυβέρνησή σας”· διότι δεν υπάρχει χαρτί υπογεγραμμένο από αυτούς!».

Ακόμη, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι θα χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια του πρωτογενούς τομέα και της αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πως δεν σχετίζονται με το εθνικό χρέος, αφού αποτελούν δεσμεύσεις διμερείς ανάμεσα στα ευρωπαϊκά ταμεία και τους αντίστοιχους δικαιούχους φορείς, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία των αγροτών, διαβεβαίωσε ότι αυτή, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται, θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το φορολογικό νομοσχέδιο Στουρνάρα.

Τέλος, ζήτησε «συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες με τις κλειστές τράπεζες», και εξήγησε ότι πρόκειται για συνέπεια μιας «παράνομης ενέργειας της Ε.Κ.Τ.».